Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A búcsú stílusa maga az ember

A búcsú stílusa maga az ember

A munkavállaló magatartását nem meglepő módon a Munka Törvénykönyve szabályozza. A törvényben megtalálhatóak az általános magatartási követelmények, amelyek a munkáltató és a munkavállaló által egyformán kötelezően teljesítendő magatartásmintákat foglalják össze. Ezeket nagyon egyszerűen foglalja össze a törvény szövege:„A munkaszerződés teljesítése során - kivéve, ha törvény eltérő követelményt ír elő - úgy kell eljárni, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.” Az általánosan elvárt magatartásformák közé tartozik a rendeltetésellenes joggyakorlás tilalma, az elvárható magatartás elve, a jóhiszeműség és tisztesség elve, a kölcsönös tájékoztatási kötelezettség elve, valamint az üzleti titok megőrzésének kötelezettsége is.

A törvény szerint egyébként a munkavállalónak a munkahelyén kívül, magánélete során is figyelemmel kell lennie magatartására, azonban a jogsérelem csak akkor valósul meg, ha az adott helyzetben tanúsított magatartás közvetlenül és ténylegesen alkalmas lehet a munkáltató szempontjából valamilyen hátrány előidézésére, például gazdasági érdekeket sért egy üzleti titok kiadása.

A felmondás, vagy egy munka visszapasszolása esetén is fontos, hogy megfelelően járjunk el. A Törvény erre is kitér: három esetben teszi lehetővé az elállási jog gyakorlását. Az egyik, ami minket is érint, a munkaszerződéstől való elállás, vagyis egy vállalt munka visszaadása: „a munkaszerződés megkötése és a munkaviszony kezdetének napja közti időszakban bármely fél elállhat a munkaszerződéstől, feltéve, hogy a munkaszerződés megkötését követően körülményeiben olyan lényeges változás következett be, amely a munkaviszony teljesítését lehetetlenné tenné, vagy aránytalan sérelemmel járna. Későbbi időpontban, azaz a munkaviszony kezdetét követően már nincs lehetőség a munkaszerződéstől elállni, a munkaviszony megszüntetésére csak a törvényben meghatározott jogcímeken (pl. felmondás, azonnali hatályú felmondás stb.) van mód.” A felmondáshoz hasonlóan az elállást is írásban kell rögzíteni.

                        A felmondás amúgy szintén nagyfokú körültekintést igényel. Ha a munkaviszonyod határozatlan időtartamú, a felmondást nem kell megindokolni. Ha határozott időre szerződtél, akkor viszont kötelező az indokolás. A Munka Törvénykönyve szerint a határozott idejű munkaviszonyt ugyanazokra az okokra hivatkozva lehet felmondani, mint az elállást, vagyis ha sérelmed vagy károd származna a teljesítésből, vagy nem tudod azt teljesíteni. Ilyen eset például, ha az ország másik végébe költözöl.

Fontos tudni, hogy ha a te mondasz fel, a törvény „búcsúpénzt” nem biztosít a számodra. Ilyenkor tehát nem jár végkielégítés, utoljára a felmondási idő ledolgozásáért járó munkabéredet fogod megkapni. Ellenben gondolni kell arra, hogy az együttműködési kötelezettség a felmondás után is terhel. Ez különösen az elválással kapcsolatos teendőknél, így például a munkakör átadásánál, az átvett eszközökkel, munkaruhával való elszámolásnál, és esetleg az utódod betanításánál fontos.

A lényeg tehát, hogy minden esetben tartsd szemmel a munkáltatód érdekeit, mert az a te érdeked is!

 

 

Források:

A Munka Törvénykönyve

Dr. Kártyás Gábor: Ha menni kell…

A munkavállalói felmondásról

(http://www.opussimplex.com/hamenni-

kell-a-munkavallaloifelmondasrol/)

 

0 Tovább

Bemutatkozik a miskolci iroda!

Bemutatkozik a miskolci iroda!

Sziasztok! Baptiszta Beatrix vagyok az Észak- magyarországi régióhoz tartozó Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik projektvezetője. Irodánk a megyeszékhelyen, Miskolc belvárosában található, ahová betérve legtöbbször kolléganőmmel, Garami Brigitta projektvezetővel és jómagammal találkozhattok. A mi feladatunk a ti munkával kapcsolatos elképzeléseitek összehangolása az éppen aktuális lehetőségekkel. Alkalmanként találkozhattok régióvezetőnkkel is, Könyves Viktorral, aki BAZ megyén kívül a hevesi és nógrádi terület koordinálásáért is felel. A csapathoz tartozik még régiónk értékesítője, Csintalan Zsolt, akinek fő feladata minél több és újabb munkalehetőség felkutatása, a fokozatosan bővülő diákigények kielégítése érdekében.

A munka mellett persze fontos a kikapcsolódás is. A város számtalan lehetőséget biztosít. A turisták számára Miskolc legvonzóbb helyei Tapolca, Lillafüred és Felsőhámor.

Tapolcának hatalmas, gyönyörű parkja van csónakázó tóval és a híres és egyedülálló Barlang-fürdővel, Lillafüred és Felsőhámor pedig bájos települések a Bükkben, legismertebb látnivalóik a Palota-szálló, az ország legmagasabb vízesése, a Hámori tó, és az Anna- és István-barlangok.

Híres épületekben sincs hiány, ha csak a Miskolci Nemzeti Színházra vagy a Diósgyőri várra, az Őskohóra vagy az legjelentősebb barokk emlékünkre a Görög Ortodox Templomra gondolunk.

Az aktív diákélet biztosítója a belvárosi szórakozóhelyeken kívül a város egyedülálló egyetemvárosa, ahol a kultúra és sport szerelmesei is megtalálják számukra megfelelő időtöltést.

A város tehát számtalan lehetőséget kínál, mind a szórakozni, mind a dolgozni vágyó fiatalok számára. Utóbbi esetében nekünk is van egy kis részünk:)

Várunk mindenkit szeretettel városunkba, és irodánkba! :)
 

0 Tovább

Ismerjétek meg a Tudomány Nyelviskola Kft-t

Rovatunkban partnerszervezetünket,   a Tudomány        Nyelviskola         Kft-t mutatjuk be, mely együttműködést elsősorban  a  Ti pályakezdéseteket támogató     Humánia     Youngline program   miatt    hoztuk   létre.    E program   célja,    hogy    átsegítsen Titeket    a    diáklétből    a    felnőtt munkavállalók         piacára         és pályakezdő               lehetőségeket, valamint                  továbbfejlődési lehetőséget                     biztosítsunk Számotokra.

Miért ajánljuk a „hagyományos módszert”,  azaz  a  tanárral megtartott órákat, amikor  az interneten számtalan ingyenes nyelvtanulási lehetőség elérhető?

Ha profi nyelvtanárunk van, aki folyamatosan képzi magát, az ingyenesen elérhető anyagokat is hatékonyabban tudjuk használni. Időt és  energiát emészt fel,  ha  az internet által ránk zúdított tananyagokból olyat szeretnénk találni,  ami valóban fejleszti nyelvtudásunkat. Ha nem  akarunk fölösleges órákat, napokat ezzel tölteni,  érdemes olyan  nyelviskolát választani, ahol  a nyelvórák mellett szelektáltan megkapjuk azokat az internetes anyagokat, amelyek valóban nekünk valók.

A Tudomány Nyelviskola  több mint 22 éve  arra  törekszik, hogy  tanárai         10 a    legtöbbet    tudják    nyújtani   a diákoknak.  Csak  olyan nyelvtanárokat foglalkoztatnak, akiknek  megfelelő szakmai végzettségük van, többfordulós kiválasztási procedúra  része,   hogy munkájuk  minőségéről próbatanításon meggyőződnek. Az itt    tanító    nyelvtanárok rendszeresen    vesznek   részt szakmai     továbbképzéseken, külföldi  munkagyakorlaton, ahol  a technikai újdonságokat is elsajátíthatják. Munkájukat a diákoktól, a kollégáktól és a vezetőtanároktól kapott visszajelzések is egyre jobbá teszik. A nyelvtanulási piac folyamatos monitorozása, az újdonságok beépítése    a    tanításba    lehetővé teszi számukra, hogy  diákjaiknál látványos fejlődést érjenek el.

A Tudomány Nyelviskola  diákjai már   beiratkozáskor  egy nyelvtanulási  stylingon  vesznek részt,  így ők is és a tanáruk is tudja, milyen  tanulási  stílus  a  rájuk jellemző.   Az   itt   tanító   tanárok külön    figyelmet   fordítanak   arra, mik a diákok  erősségei, illetve fejlesztendő területei. A legújabb tanulási  módszereket  is  ezek alapján  tudják  a  diákokra  szabni, így a fejlődés sokkal gyorsabb, a nyelvtudás hosszú távon rögzül.

Mára Budapest mellett sok más városban   is   elérhetőek   a Tudomány      Nyelviskola tanfolyamai, mivel  országos tanári hálózattal   rendelkezik.   A céltudatos, eredményorientált nyelvtanulók, akik profi  tanároktól, jó tanulni, a legjobb helyen járnak  itt. A Humánia HRS Group  Zrt-vel  való együttműködés a YoungLine szolgáltatását erősíti.

A közös   cél:  a  jövő  munkavállalói nyelvi képzettségének fejlesztése, tökéletesítése, a munkáltató igényeire szabottan, a fiatal munkaerő  egyéni   képességeit alapul       véve       pedig       egyénre szabottan.

 

 

0 Tovább

2013 legjobb koncert vagy zenei élmény

Ugyan  koncertnek épp  nem nevezném,   zenei    élménynek viszont annál  inkább.  Ha meghalljuk, hogy  Shakespeare, valaki  vagy  odáig van  az  örömtől, vagy  már  a hideg rázza.  Én inkább az örömteli kategóriába esek,  azért elfogultnak    nem     nevezném magam. DE ez egy csoda!

Nemzeti Színház,  november 7, este 7óra. Egy barátnőm hívott el az előadásra,  azt mondta  tud   jegyet Shakespeare összes rövidítettre, angol nyelven, az  angol tanárától, van   e   kedvem  elkísérni.    Persze. Még   odafelé  megbeszéltük,  hogy ha  nem  jó,  vagy  ami  még bosszantóbb lett volna,  nem  értjük, akkor  a második színt mi  már  egy sör  mellett  töltjük  valahol   a közelben.  Örülök,   hogy   nem   így lett.

A Gobbi   Hilda  színpad  nézőterén várakoztunk, amikor  bejött ez a három fickó. Elmondták, hogy  ők Mike,    Andrew     és    Matt,     és    a következő két  órában  William  37 drámáját    fogják     bemutatni.    És tényleg!

Hihetetlen   sebességgel   pörögnek az események a színpadon, a vállak rázkódnak a  nevetéstől,  rohanunk drámáról   drámára.  Ők  hárman  a hős  férfiak,  a  gyenge nők,  a  lassú öregek és  a  hebrencs  fiatalok, és mi   mind    elhittük   nekik.   Othello története       egy         gengszterrap feldolgozásban     szólalt    meg,     a történelmi   drámák  egy   amerikai focimeccs  keretein  belül   kerülnek bemutatásra.  A Rómeó és  Júliából megtudjuk,  hogy  több köze  volt a magyarokhoz, mint  gondolnánk,  a méreg,   ugyanis  amit   többször  is hasznosítottak    a   darab   során nem  más,  mint  a „házi  pálinka”,

és ahogy néztük, a színészek tényleg   tisztában  voltak    vele, mit is jelent ez a két szó egymás mellett. Az utolsó egy  órában a Hamlettel foglalkoztak nagyrészt, mely tényleg egy Mel Gibson  filmhez  hasonlított, mint ahogy el is mondták, Ophilia  fogai pedig szörnyen mulatságosra sikeredtek. Láthattuk a történetet egy  kb.  20  perces blokkban, aztán egy 5percesben, aztán egy 10 másodpercesben, majd  az utóbbit visszafelé is! Így zárult hát ez a remekmű, mi sírtunk, mert ha nem sírhattunk volna, a nevetéstől valószínűleg     szétpukkadtunk volna!

Nagyon-nagyon-nagyon ajánlom! December  5-én   és  12-én  is játsszák!

http://www.nemzetiszinhaz.hu/page.php?url=eloadasok&sublist=month&year=2013&month=12&          9

Mike Kelly, Andrew  Hefler,  Matt Devere.  Ők hárman a Madhouse Theatre Company és a Shakespeare Összes  Rövidítve  (S.Ö.R.) Magács László rendezésében.  Fenomenális.

0 Tovább

A jó prezentáció titka

Előadást tartani senkinek nem egyszerű, legalábbis a kezdetekben biztos senkinek nem volt az. A jó hír, hogy ez tanulható, fejleszthető, de nem mindegy milyen irányba megyünk el. A lámpaláz és a gyomorgörcs sokakban az esemény bekövetkezte előtt akár órákkal, esetleg napokkal is megjelenhet, a legfontosabb természetesen: mindig tudjuk, miről beszélünk! Pontosan és alaposan! Reméljük egy kicsit hozzájárulunk ahhoz, hogy jobb előadók legyetek!

1.     Találjuk meg a legfontosabb üzenetet, gondolatot!

Egy előadás során nagyrészt egy ilyen kulcsüzenet átadására van időnk és lehetőségünk, igyekezzünk ezt jól, érthetően megfogalmazni, és a kerettörténetet ehhez igazítani! Fontos: a történet legyen jól felépített, legyen eleje, közepe és vége!

2.     A jó vázlat fél siker!

Először gyűjtsük össze a gondolatainkat! Nagy papír, filcek, rajzok ötletek! Nem baj, ha sok időnk megy el vele, akár napokig is lehet csiszolni, hiszen amíg ez nincs kész, hiába is kezdenénk neki a továbbiakhoz. Ha tehetitek, kérjetek meg egy vagy több embert, hogy vessen rá egy pillantást, több szem többet lát!

3.     Figyelemfelkeltés!

Mindig válassz figyelemfelkeltő címet és bevezetőt! A címen gondolkodj el, miután elkészült a prezentáció, a tartalomhoz válassz címet és ne fordítva! Fogalmazza meg, és mondja el a hallgatóságnak, miért fontos Nekik, hogy végighallgassák, és gondoljon bele, hogy mi az, ami valóban hasznos a számukra.

4.     A kevesebb néha több!

Még ha igazán figyelünk is, megeshet, hogy elkalandozik a figyelmünk hallgatóként. A képeket azonban jobban megjegyezzük! Használj több képet és felsorolást, mint szöveget! Amit mondani szeretnénk, tanuljuk meg, ne a dián sorakoztassuk a bekezdéseket. Az üres helyeket sem feledjük: mindig annyi legyen belőlük, hogy kellemes legyen a  szemnek a diára nézni, törekedj a lényegre, a kulcsüzenetre!

5.     Önbizalom!

Ha Neked kell egy prezentációt megtartanod, akkor valószínűleg nincs a teremben olyan, aki többet tudna a témáról mint Te magad(kivéve esetleg a tanárt vagy felettest), így nincs is helye az önbizalomhiánynak!

6.     Gyakorlás és tanulás!

Mint azt már említettük, meg kell tanulni így érteni is azt, amiről beszélsz. Ha kész a prezentáció mond el többször magadban, tükör előtt esetleg, majd ha már dinamikusan megy, add elő egy próbaközönség előtt! A jobbaktól tanulni nem szégyen, nézz meg pár híres előadót, hogyan is kell ezt!

7.  Hangulat

Fontos, hogy kiknek beszélsz! A ruhád, a megjelenésed és a beszédstílusodat is mind úgy alakítsd, hogy a hallgatóság számára a legbefogadhatóbb legyen! Teremts hangulatot, vond be akár a közönséget is kérdésekkel vagy költői kérdésekkel, indíts szavazást!

8.     Beszéd

Ne beszélj monoton hangon és ne und az előadásod, ne akarj csak túl lenni rajta, ha Te unod, akkor a közönség is fogja! Játssz a hangszíneddel, hogy az elkalandozók felkapják a fejüket, le legyél csak háttérzaj! Az előadásmódod legyen határozott, de ne szerénytelen és semmiképp sem agresszív. A túl gyors beszéd ugyanolyan rossz, mint a túl lassú, itt beválik az aranyközépút, akárcsak a hangerőnél: ne kiabálj, de ne is motyogj! Legyen érthető, amit mondasz, és fontos, hogy artikulálj!

0 Tovább

diákmunka

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek