Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nyelvvizsga paletta

Mint tudjuk, manapság a nyelvvizsgának igen nagy értéke van. Igaz, hogy az igazi érték a valós tudás mégis hasznos lehet egy nyelvvizsga bizonyítvány. Szükségünk lehet rá külföldi munkavállashoz vagy tanulmányokhoz, a munkahelyen nyelvi pótlék igényléséért, valamint a felsőoktatási felvételi során plusz pontot jelent, illetve diploma megszerzésének is alapfeltétele a nyelvvizsga megléte.

A nyelvvizsga megszerzése nem egyszerű feladat, sok felkészülést igényel és még ott az a dilemma is, hogy vajon melyik nyelvvizsgára érdemes jelentkezni. Több értékelési szempont is felállítható. Ilyen például az ár, a nemzetközi elfogadás. Ezen értékelési szempontok alapján lássuk, hogy melyek a legnépszerűbb nyelvvizsgák hazánkban, melyik mit nyújt és persze, hogy mennyit is kell érte fizetnünk.

Vegyük először is a korábban egyeduralkodóként működő ORIGÓ nyelvvizsgát. (A legtöbben csak „Rigó-utcai” nyelvvizsgaként 

ismerik.) Ez a típusú nyelvvizsga egy- és kétnyelvű vizsgára is lehetőséget ad. Leginkább a nyelvtani tudásra helyezi a hangsúlyt. Fordítási feladatokat is tartalmaz, ezért ezt a fajta nyelvvizsgát általában azoknak ajánlják, akik az angol és a magyar nyelvvel is jól bánnak. Ezen nehézségek mellett ez az egyik legelismertebb nyelvvizsga típus. Írásbeli és szóbeli nyelvvizsga kompletten és külön-külön is letehető belőle. A sikeres nyelvvizsga követelménye 60%. Az ára egy komplex középfokú nyelvvizsgának 25.900Ft, míg a felsőfokúnak 28.900Ft.

Folytassuk a sort egy másik, akkreditálható vizsgával a TELC-el.  Ez a vizsgafajta egynyelvű és leginkább azoknak kedvez, akik jó a kommunikációs készséggel rendelkeznek, és nem szeretnek fordítani, ugyanis itt nincs fordítási feladat. Különlegessége, hogy a feladatsort ceruzával kell kitölteni, mivel a toll használata kifejezetten tilos. Ezen típusnál csak komplex vizsga tehető, melynek ára  középfok esetén 32.000Ft, felsőfok esetén 35.000FT.

Legyen a következő vizsga a BME nyelvvizsga. Ez egy kétnyelvű típus, amelyet kicsit könnyebbnek tartanak az ORIGÓ-nál, viszont ebben is előfordul nehézségként a fordítási feladat. Leginkább belföldön hasznosítható, így az ára is az előzőnél némiképpen alacsonyabb: középfok esetén 25.900Ft, felsőfok esetén 27.900Ft.

És végül, de nem utolsó sorban szeretném röviden bemutatni a DExam nyelvvizsgát. A Debreceni Egyetem által kifejlesztett államilag elismert nyelvvizsga. A vizsgán életszerű feladatok jelennek meg. 

Leginkább a nyelvtannal szemben a szókincsre helyezi a hangsúlyt. A komplex vizsga esetén, ha csak az írásbeli vagy csak a szóbeli rész sikerült, akkor a nyelvvizsga központ arról is állít ki bizonyítványt. Amelyik rész pedig nem sikerült azt korlátlan számban ismételheti meg a vizsgázó. Ára középfok esetén 20.900Ft, felsőfok esetén 23.900Ft.

Ezek alapján ki-ki dönthet a saját képességei alapján, hogy melyiket típust választaná szívesen. Persze ennél sokkal több lehetőség kínálkozik, ha egy kicsit utána nézünk, biztosan megtaláljuk a számunkra legjobbat.

0 Tovább

Daruszinkronizálás ReMiX dallamokra

Október 9-13-ig került megrendezésre Hortobágyon a EUROPARC Konferencia, mely idén párhuzamosan futott a Youth Konferenciával. Így nem csak a rutinos, hanem a fiatal természetvédelmi őrök is ellátogathattak a konferenciáknak otthont adó Hortobágyi Nemzeti Parkba. Az Y-Triász „Ifjú kócsagőr” döntőjének három párosa is ezen a konferencián vett részt az utolsó megmérettetésen, ami alapján 2014. januárban kiválasztjuk majd a „Matula és Tutajos” díj méltó viselőit.

Akiknek két konferencia nem lenne elég,  őket megnyugtatjuk, számos további érdekesség történt. Jelen voltak ugyanis a 30y zenekar tagjai, és sajtótájékoztatón értesítették a nagyérdeműt az Y-Triász Remix CD elkészültéről,  melyről a 41. héten minden nap meghallgathattak egy-egy számot a Petőfi Rádió hallgatói, továbbá.

Márkus Zoltán elnököt arról, hogy vajon mi egy kócsagőr feladata.

No nem csak ez történt, elkísértük az ifjú kócsagőröket daru szinkronizálásra, élveztük a hortobágyi napsütést és a csikósbemutatót, valamint az esti vacsorát is, és persze a bált , melynek hangsúlyos pontja volt Beck Zoli előadásában az „Olyankor” című számuk, és ennek remix változata! Ugyan a nemzetközi közönség nem 100%-osan volt tisztában azzal, miről is szól a dal, ez cseppet sem hátráltatta őket a bulizásban, és abban sem, hogy segítsenek Zolinak énekelni a refrént, mely így inkább egy „Ó Jankó” felkiáltásra hasonlított!


 

0 Tovább

Bemutatkozik.... a békéscsabai iroda

 

Sziasztok!

Fodor Gina vagyok, a Kolbász fővárosából, Békéscsabáról. A hármas fogat utolsó lányaként, a Dél-alföldi Régió soron következő Fürge Diák irodáját vezetem, 2011 decembere óta. A régióvezetőm Gyánti Ildi, így ketten alkotunk egy egységet Békéscsabán. Bár a régió központja Szegeden van, és Ildi Kecskemétről származik, neki nem akadály „egyszerre mindenhol, mindent” szemmel tartani. J „Az irodánk, pontosabban a Csongrád-Békés megyei értékesítési régió egyetlen férfi tagja és értékesítője, napjai jórészét a mögöttem lévő irodában tölti. Roland velem együtt 2011 végén került a céghez. A kolbászért, mint minden rendes csabai, ő is oda van, sőt az idei Kolbászfesztiválon meg is mérette magát és csapatát a „Kolbinátor” 6-ost. :)

Az én feladatom, iroda-és projektvezetőként, hogy  számotokra legmegfelelőbb munkát kiválasszam, keresselek titeket telefonon, ha kínálkozik egy új munka lehetősége és tartsam veletek a kapcsolatot, ha bármi kérdésetek van vagy információra lenne szükségetek. Mivel nem vagyunk túl nagy képviselet, így egy kis irodában is elférünk, így várjuk mindennap a Diákokat Békéscsabán, a Csaba közben. Pár perc sétára található az új főtér, amit nyár elején adtak át és mindennapos programokkal várja az idelátogatókat. Ennek az új főtérnek köszönhetünk színesebb nyári estéket és látványokban gazdag új szökőkutakat.  Nálunk igen aktív diákélet van, hiszen nem csak középiskolák vannak a városban, de egyetem is, így a város pezsgése érezhető minden évszakban, amit a diákjaink előszeretettel meg is élnek. J  De emellett kiemelt szerepet tölt be náluk a felelősségvállalás is, és kimondottan szeretnek dolgozni. Munkáikban pontosak és precízek, és mi mindent meg is teszünk azért, hogy még színesebb és élvezetesebb legyen a diákmunka a számukra.

0 Tovább

Megérkezett az ifjú Kócsagőr utánpótlás

Fordulóponthoz érkezett az „Ifjú Kócsagőr Program”, az ország első természetvédelmi őr utánpótlást támogató programja. Az Y TriÁsz és a Vidékfejlesztési Minisztérium közösen rendezte meg az Ifjú Kócsagőrök országos döntőjét szeptember 13-án. Az eseményen 8 nemzeti parkot képviselt egy-egy ifjú kócsagőr jelölt, valamint az őt mentoráló természetvédelmi őr – mesterek és tanítványaik. Az első három helyezett jutalma, hogy részt vehetnek az 1. Nemzetközi Ifjúsági Konferencián Debrecenben. A szervezők szerint a program legnagyobb eredménye az az Y-generációs kócsagőr utánpótlás, akik a programnak köszönhetően elköteleződtek a természetvédelem mellett.

            2013januárjában a 40 éves Hortobágyi Nemzeti Park, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a 30y zenekar létrehozta az Y TriÁszt, melynek idei küldetése az Y-generáció bevonása értékteremtő programokba. Ennek szellemében hirdette meg a szervezet az „Ifjú Kócsagőr” programot 2013 tavaszán, mely olyannyira összhangban állt a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának szándékaival, hogy a programot végül közös erővel valósították meg. A kihirdetett program nagy népszerűségnek örvendett az Y-generáció körében, komoly sikernek számít a több száz jelentkező, akik közül először az iskolaszövetkezet, majd a nemzeti parkigazgatóságok szűrték ki azokat a jelölteket, akik megmérettethettek. Minden nemzeti parkigazgatóság kiválasztotta a maga 1-3 jelöltjét, akiket a nyár során 2 hét alatt felkészítettek a versenyre, országszerte összesen 18 diák versenyzett, a döntőre azonban csak 8 páros jutott be.

A diákok a döntőben egy prezentáció formájában mutatták be a nemzeti parkban töltött gyakorlati időt, ami a beszámolók és a személyes interjúk szerint is meghatározó volt az életükben. A jelentkezők elmondták, hogy már nem csak a természetvédelem, de kifejezetten a természetvédelmi őr munkakör is bekerült a vágyaik közé. A prezentációt követően könnyített természetvédelmi őr vizsgát tettek a jelentkezők. Az országos döntő végén a szervezők kiválasztották a legjobb három párost, akik részt vehetnek októberben az 1. Nemzetközi Ifjúsági Konferencián.

Különdíjat kapott a 17 éves Pongrácz Benedek az Őrségi Nemzeti Parkból, aki gimnazistaként mérettetett meg a többiekkel. „Az utánpótlás folyamatok támogatása napjainkban minden szervezetben kiemelt kérdéskör, így komoly sikernek számít a speciális munkakörre jelentkező több száz diák munkavállaló.” – mondta el Márkus Zoltán, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet elnöke. Az „Ifjú Kócsagőr program” sikere bizonyítja, hogy az értékes szakmai utánpótlás megérdemli az odafigyelést, hiszen a döntőbe jutott nyolc diák esetén már nem merül fel az elhivatottság kérdése. Ugron Ákos, a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály főosztályvezetője ezt, konkrétan az egyik versenyző földikutyák iránti elhivatottságát egy – a témában rendezett zártkörű szakmai megbeszélésre való meghívással köszönte meg. Ez a gesztus is üzenetértékű, az Y és nem Y generáció számára is: az értékes utánpótlást az értékes szakmai tartalmak motiválják.

 

 

 

 

 

 

 

0 Tovább

Karrier építés - nem lehet elég korán kezdeni

Biztosan tudjátok, hogy a legtöbb diák már tanulmányaik alatt megkezdi a karriertervezést. A Fürge Diák Iskolaszövetkezet nemcsak munkalehetőséget biztosít a fiatalok számára, hanem segít karrierjük első lépcsőfokát megtenni. A Fürge Diák Iskolaszövetkezet vezetői is diákmunkával kezdték karrierjüket úgy, ahogy interjú alanyunk is, aki jelenleg az egyik leghíresebb barkács áruház üzletvezetői székébe küzdötte fel magát.

 

1. Mi késztetett arra, hogy diákként munkát vállalj?

A családom anyagi helyzete nem engedhette meg azt, hogy támogasson a tanulásban ill. az egyéb elképzeléseimben. Amíg a szakmát tanultam és a kötelező gyakorlat (heti 3 nap) mellett volt lehetőségem hétvégén is a szakmámban dolgozni, addig nem jelentett gondot az úgynevezett „zsebpénz”! Mikor elvégeztem a szakmát sikeresen, úgy döntöttem, hogy plusz kettő év alatt megszerzem az érettségit is. Mivel előző munkahelyemen csak fő állásban tudtam volna munkát vállalni, ezért úgy döntöttem, hogy felkeresem a Fürge Diák Iskolaszövetkezetet és megpróbálok a tanulás mellett diákmunkát vállalni.

 

 

 

2. Hogy tudtad összeegyeztetni a tanulást és a munkát?

 

Úgy gondolom, hogy a tanulás mellett nyugodtan be lehet vállalni heti 2-3 napot, amikor el lehet menni, keresni egy kis zsebpénzt. Tanulni lehet késő este vagy korán reggel, de pénzt az esetek nagy részében csak napközben lehet megkeresni.

 

 

3.Milyen munkát végeztél diákként?

Az első diákmunkám telefonkönyvhordás volt egy februári hónapban, melyet az akkori barátnőmmel közösen vállaltunk be. 2010- ben Esztergomban nyitottak egy barkács áruházat, ahol szintén tudtam vállalni diákmunkát (tanulás mellett), árufeltöltőként majd később diákmunka vezetőként.

 

 

4. Hogy lettél annál a cégnél saját főállású dolgozó, ahol előtte diákként dolgoztál?

Miután befejeztem tanulmányaim, nyilván be kellett fejeznem a diákmunka vállalását is. Ezért úgy döntöttem, hogy felkeresem az esztergomi áruház vezetőjét és beadom jelentkezésemet eladói munkakörben.

A cégek, munkáltatók nyilván hamarabb állományba veszik azokat a jelentkezőket, akik ismerik a munkafolyamatok egy részét, vagy már dolgoztak hasonló munkakörben.

Mivel diákként ott dolgoztam, így el tudtam helyezkedni az iskola befejezése után.

 

 

5. Jelenleg milyen munkakörben dolgozol?

Jelenleg üzletvezetői munkakörben dolgozom ennél a barkács áruháznál.

 

 

 

 

6. Hogy jutottál el idáig (ranglétra)?

Ahogy említettem az iskola elvégzése után az esztergomi áruházba jelentkeztem eladói munkakörbe, majd később ugyan ebben az áruházban lettem logisztikai munkatárs.

A későbbiekben kaptam lehetőséget a „feljebb jutáshoz”, mely lehetőséggel éltem és logisztikai osztályvezető helyettesként folytattam utam.

Miután úgy éreztem, hogy ennél többre is képes vagyok, jelentkeztem területvezetőnek szintén az esztergomi áruházon belül, mely munkakörben három osztály, ill. 6-8 ember irányításával foglalkoztam.

Majd ez után szintén kaptam egy új pozícióra lehetőséget miszerint kiemelt területvezető lettem.  Ebben a pozícióban foglalkoztam a területvezetői feladatkörömmel, ill. kaptam lehetőséget, hogy vezethessem, amikor a vezetőség nem tartózkodik az áruházban.

Miután ebben a munkakörben is megfeleltem és átláttam az egész működését szintén új pozícióra, kaptam lehetőséget.

Ez az új pozíció a jelenlegi munkaköröm.

Jelenleg üzletvezetőként dolgozom a komáromi áruházban idén májustól.

 

 7. Mit üzennél a most diákmunka előtt álló fiataloknak?

Kedves jövendőbeli munkavállalók!

Érdemes már diákként belekóstolni a „felnőtt világba” , hisz nagy segítség lesz később az itt szerzett tapasztalat!

A tapasztalatszerzés mellett plusz jövedelemhez is juthattok, ami nagy segítség lehet a tanuláshoz vagy egyéb célkitűzés megszerzéséhez!

 

 

0 Tovább

diákmunka

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek