Előadást tartani senkinek nem egyszerű, legalábbis a kezdetekben biztos senkinek nem volt az. A jó hír, hogy ez tanulható, fejleszthető, de nem mindegy milyen irányba megyünk el. A lámpaláz és a gyomorgörcs sokakban az esemény bekövetkezte előtt akár órákkal, esetleg napokkal is megjelenhet, a legfontosabb természetesen: mindig tudjuk, miről beszélünk! Pontosan és alaposan! Reméljük egy kicsit hozzájárulunk ahhoz, hogy jobb előadók legyetek!

1.     Találjuk meg a legfontosabb üzenetet, gondolatot!

Egy előadás során nagyrészt egy ilyen kulcsüzenet átadására van időnk és lehetőségünk, igyekezzünk ezt jól, érthetően megfogalmazni, és a kerettörténetet ehhez igazítani! Fontos: a történet legyen jól felépített, legyen eleje, közepe és vége!

2.     A jó vázlat fél siker!

Először gyűjtsük össze a gondolatainkat! Nagy papír, filcek, rajzok ötletek! Nem baj, ha sok időnk megy el vele, akár napokig is lehet csiszolni, hiszen amíg ez nincs kész, hiába is kezdenénk neki a továbbiakhoz. Ha tehetitek, kérjetek meg egy vagy több embert, hogy vessen rá egy pillantást, több szem többet lát!

3.     Figyelemfelkeltés!

Mindig válassz figyelemfelkeltő címet és bevezetőt! A címen gondolkodj el, miután elkészült a prezentáció, a tartalomhoz válassz címet és ne fordítva! Fogalmazza meg, és mondja el a hallgatóságnak, miért fontos Nekik, hogy végighallgassák, és gondoljon bele, hogy mi az, ami valóban hasznos a számukra.

4.     A kevesebb néha több!

Még ha igazán figyelünk is, megeshet, hogy elkalandozik a figyelmünk hallgatóként. A képeket azonban jobban megjegyezzük! Használj több képet és felsorolást, mint szöveget! Amit mondani szeretnénk, tanuljuk meg, ne a dián sorakoztassuk a bekezdéseket. Az üres helyeket sem feledjük: mindig annyi legyen belőlük, hogy kellemes legyen a  szemnek a diára nézni, törekedj a lényegre, a kulcsüzenetre!

5.     Önbizalom!

Ha Neked kell egy prezentációt megtartanod, akkor valószínűleg nincs a teremben olyan, aki többet tudna a témáról mint Te magad(kivéve esetleg a tanárt vagy felettest), így nincs is helye az önbizalomhiánynak!

6.     Gyakorlás és tanulás!

Mint azt már említettük, meg kell tanulni így érteni is azt, amiről beszélsz. Ha kész a prezentáció mond el többször magadban, tükör előtt esetleg, majd ha már dinamikusan megy, add elő egy próbaközönség előtt! A jobbaktól tanulni nem szégyen, nézz meg pár híres előadót, hogyan is kell ezt!

7.  Hangulat

Fontos, hogy kiknek beszélsz! A ruhád, a megjelenésed és a beszédstílusodat is mind úgy alakítsd, hogy a hallgatóság számára a legbefogadhatóbb legyen! Teremts hangulatot, vond be akár a közönséget is kérdésekkel vagy költői kérdésekkel, indíts szavazást!

8.     Beszéd

Ne beszélj monoton hangon és ne und az előadásod, ne akarj csak túl lenni rajta, ha Te unod, akkor a közönség is fogja! Játssz a hangszíneddel, hogy az elkalandozók felkapják a fejüket, le legyél csak háttérzaj! Az előadásmódod legyen határozott, de ne szerénytelen és semmiképp sem agresszív. A túl gyors beszéd ugyanolyan rossz, mint a túl lassú, itt beválik az aranyközépút, akárcsak a hangerőnél: ne kiabálj, de ne is motyogj! Legyen érthető, amit mondasz, és fontos, hogy artikulálj!