Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Diákkedvezmény

Diáknak lenni jó?!

 

Nyár van, süt a nap, mindenki a strandra indul, fagyizik, sütteti magát.

Amint odaérsz a strand bejáratához, meglátod, hogy 50%-os kedvezményben részesülsz, ha felmutatod a diákigazolványodat, hát nem jó buli?

Alább láthatsz egy kis összegzést a teljesség igénye nélkül, milyen kedvezményekben részesülhetsz még, ha diák vagy.

 

Ki jogosult diákkedvezmény igénylésére?
Az a kedvezménytörvény hatálya alá tartozó személy, aki közoktatási intézménnyel tanulói vagy felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban áll.

 

Milyen kedvezményre jogosít fel a diákkedvezmény?

Utazási kedvezmény
A nappali és esti tagozaton tanulókat megilleti a magyar állampolgárokra is vonatkozó utazási kedvezmény Magyarországon történő menetjegyváltásnál vonaton (www.mav.hu), helyközi autóbuszjáraton (www.volanbusz.hu), valamint (bérlet váltásakor) a helyi tömegközlekedésben (pl. a Vértes Volánnál - www.vertesvolan.hu - járatain), a menetrend szerinti hajóforgalomban (www.mahartpassnave.hu) és a Budapestet a környező településekkel összekötő gyorsvasút-hálózaton (HÉV).

Levelező tagozatra járók és a távoktatásban részt vevők nem részesülnek utazási kedvezményekben.

Kereskedelmi kedvezmény
Különféle vásárlási kedvezmények tartoznak ide.
A kereskedelmi kedvezményt kínáló üzletek (pl. könyvesboltok) jegyzéke a Diákbónusz által kiadott tájékoztató füzetben illetve a www.diakbonusz.hu, www.eduport.hu, www.okm.gov.hu honlapon érhető el.

 

És hogy mikre vehetik igénybe még a diákok a diákkedvezményt?

A diákok rendkívül kedvező helyzetben vannak, ha megnézzük, hogy milyen lehetőségeket vehetnek igénybe:

  • Lehetőségük van országszerte több autósiskolában akár 20-30%-os fizetési kedvezményben részesülni,
  • Sony áruházakban, 5%-os engedmény minden műszaki cikkre,
  • Több bankfiókban ingyenes, illetve rendkívül kedvező szolgáltatásokat igénybe venni, ilyen például az ingyenes számlanyitás, számlavezetés, illetve a pénzfelvétel.
  • Belépőjegyek: színház, mozi, buli, stb.
  • Éttermekben, pizzériákban, büfékben,
  • Jegyirodákban,
  • Optikaszalonokban szemüvegvásárlásnál, lencse vásárlásánál,
  • Fénymásoló-, és nyomtatószalonokban,
  • Könyvtárakban, olvasókörökben,
  • Múzeumokban, kiállításokon, tárlatlátogatáskor.

 

Hol lehet bejegyeztetni a diákkedvezményt?
A diákkedvezmény az igénylő által az igénylőlapon megjelölt megyei (magyarországi) közigazgatási hivatalnál illetve a kijelölt külképviseleten jegyeztethető be. A pontos lista megtalálható az információs irodákban.

 

Meddig érvényes a diákkedvezmény?

Az érvényesség minden esetben a Magyar igazolványba történő bejegyzés napján kezdődik. Ez a dátum megtalálható a bejegyzés mellett az igazolványban. Az érvényesség azon tanévet követő október 31-ig tart, amely tanévre vonatkozóan a benyújtott igazolást kiállították. Az érvényesség meghosszabbítható új igénylőlap kitöltésével és beadásával, valamint a szükséges okiratok csatolásával. Az érvényesség meghosszabbítását jelző érvényesítő matricát a magyarországi közigazgatási hivatal vagy a kijelölt külképviselet ragasztja fel az igazolványokra.

0 Tovább

A Borsodi Hegyalja Fesztivál idén a fesztiválpiacon egyedülálló új programhelyszínnel jelentkezik!

A Hegy’ Karriergyárban Magyarországon először jelennek meg önálló helyszínen gyakornoki programok, HR-üzenetek és a munkavállalók lojalitásának erősítését célzó aktivitások. Kelet-Magyarország legnagyobb zenei rendezvényén „nem nyakkendős közegben” találhatnak egymásra leendő gyakornokok, potenciális munkavállalók, munkáltatók, kkv-k, nagyvállalatok, az állami szektor képviselői, HR-esei, oktatási intézmények, pályázók és az üzleti élet szereplői a Hegy’ Karriergyárban.

 

A Hegyalja, mint az ország egyik legnagyobb fesztiválja, és mint felelős zenei nagyrendezvény, a Hegy' Karriergyárban elsősorban azoknak a gazdasági szereplőknek, oktatási intézményeknek és állami szereplőknek kínál megjelenési lehetőséget, amelyek már eddig is aktívan tettek a régió foglalkoztatottsági mutatóinak javításáért. Azoknak a vállalatoknak, amelyek már az egyetem, illetve a főiskola idején keresik a legjobbakat, gyakornoki programjuk belépőt jelenthet a Hegy’ Karriergyárba is. Azok a felsőoktatási intézmények és szakiskolák, amelyek piacorientált alap és mesterszakjaikkal, szakirányú képzéseikkel hozzásegítik a leendő munkavállalókat a sikeres álláskereséshez, szintén megjelenhetnek a legnépszerűbb magyarországi fesztiválon.


A vállalatok, a felsőoktatási intézmények és a fesztivál együttműködésén alapuló kezdeményezés abból a szempontból is újdonságnak számít, hogy a hazai fesztiválok történetében először egy programhelyszínen valósulhat meg egy „üzleti találkozó”, egy „szabadegyetem”, egy „állás-, karrier-, és vállalkozói börze” jellegű program fesztiválkörnyezetbe ágyazva.

A Hegy' Karriergyárban megjelenő munkáltatók különleges lehetőséget kapnak arra, hogy elnyerjék leendő dolgozóik bizalmát, vagy erősítsék jelenlegi munkavállalóik lojalitását, hiszen a világörökségi környezetben megrendezett fesztivál iránti elköteleződés az itt megjelenő vállalatokra is kivetül. A válság jelenlegi szakaszában a szaktudás és a munkavállalók elkötelezettsége, valamint a nem pénzbeli motivációs eszközök felértékelődnek, így ez különös jelentőséggel bír.


Amellett, hogy a Hegy' Karriergyárban résztvevő cégek HR-esei már a fesztivál helyszínén megismerhetik a leendő pályázókat, gyakornoki programjaikat a fiatal munkavállalók, pályakezdők saját közegében mutathatják be. A vállalatok jelenlegi munkavállalóiknak csapatépítő tréningeket, programokat szervezhetnek azon a fesztiválon, amelyre a kelet-magyarországi zenerajongók sajátjukként tekintenek. A felsőoktatási intézmények – a vállalati résztvevőkkel egyenrangú szereplőként – ismertethetik meg a hegyaljásokkal képzési rendszerüket, valamint mindazokat az előnyöket, amelyeket az iskolák kínálnak leendő hallgatóiknak.

 

Tehát röviden a fesztiválon nem csak bulizhatok, hanem akár karrierépítésbe is kezdhettek!

Mindenkinek jó bulizást és tapasztalat cserét kívánunk!

 

Ui: résztvevőktől élménybeszámolókat szívesen látunk!

0 Tovább

JOGSEGÉLY – BETANULÁS INGYEN?

„Tisztelt Címzett!

A mai napon elkezdtem dolgozni,egy bizonyos iskolaszövetkezetnél,4 napos betanulási idő van,de azt mondták,hogy azt a 4 napot nem fizetik! Létezik-e ilyen?

Illetve van egy képzési szerződés,2 példányt kaptunk,az egyiket vissza kell küldeni,a másikat meg kell tartanunk,de ami nálunk marad,az nem lesz lepecsételve,se aláírva! Érdeklődnék,hogy mit tehetünk?

Tisztelettel:Levélíró”

 

 

Kedves Levélíró!

 

A munkavégzéshez szükséges tudás kétféle módon szerezhető meg, és ez befolyásolja, hogy az Általad leírtak jogszerűek lehetnek, vagy sem.

 

Ha a munkavégzéshez valamilyen képzettség szükséges, és az a tudás elsajátítható valamilyen akkreditált képzés keretében, akkor a munkáltató előírhatja ezt a képzettséget a munkakör betöltéséhez.

Ebben az esetben a képzés időtartamára nem szükséges munkaszerződést kötni, így ez időre munkabér sem jár. Ilyen képzés lehet egy úszómesteri, targoncavezetői, banki vagy biztosítási ügyintézői tanfolyam, amelyek néhány napostól néhány hetes képzésig terjedhetnek. Ebben az esetben a munkáltató akár meg is szervezheti a képzést, és/vagy támogatást vagy költségtérítést nyújthat annak költségeihez. Ebben az esetben a képzés végén biztosan van valamiféle vizsga, és kiadott bizonyítvány vagy oklevél.

 

Amennyiben nem ilyen tanfolyam jellegű képzésről van szó, hanem a munkáltató a saját munkavégzési helyén a konkrét munkafolyamatokra tanítja be „újoncait”, akkor azt csak úgy teheti meg, ha erre az időre már munkaviszonyt létesít a munkavállalóval, és bért is fizet.

 

Amennyiben küldtek képzési szerződést, úgy valószínűsítem, hogy a munkáltató az első megoldásként értelmezi az esetedet, bár a szerződés tartalmának ismerete nélkül ezt nem tudom megállapítani. A képzési szerződés mindkét fél aláírásával érvényes. Furcsa, hogy aláíratlanul küldték el, hiszen e szerződés megléte elsősorban a munkáltatónak fontos, számukra nincs jelentősége, hogy Nálad van-e egy általuk aláírt példány. Ebből messzemenő következtetést semmiképpen nem lehet levonni.

 

Mint ahogy a hozzám fordulók eseteinek jelentős részében, most is azt javaslom, hogy első körben a kérdéseidet a munkáltatóddal tisztázd, így a kérdéseid jelentős részére választ kaphatsz. Amennyiben azok nem megnyugtatóak, fordulj a szövetkezet Igazgatóságához vagy Felügyelő Bizottságához, és ha ez sem hoz eredményt, akkor a konkrét eset összes iratával fordulj a munkaügyi bíróság ügyeletéhez (van nekik ilyen), ahol azonnal tudnak érdemi segítséget nyújtani anélkül, hogy ezzel pereskedni kezdenél és biztosan ingyenes, vagy munkajogász ügyvédhez.

 

 

Üdvözlettel / Best Regards

Simon Balázs

jogi és kommunikációs  igazgató

Fürge Diák Iskolaszövetkezet
H-1118 Budapest, Előpatak u. 78.
Tel.: +36 1/248-2010

Fax: +36 1/248-2016

simon.balazs@furgediak.hu
www.furgediak.hu

0 Tovább

Jogsegély szolgálat – Nincs minden esetben éjszakai bérpótlék?

„Tisztelt Jogsegély!

 

Egy vidéki városba plázában vállaltam diákmunkát. A feladat a kellékek behordása majd a színpad megépítése volt.

A munkaszerződésben 580 forint bruttó órabér állt. A szövetkezetnél rákérdeztem hogy éjszaka is ennyi az órabér, hiszem éjszaka legalább 690 forint bruttó órabért kellene fizetniük. Kérdésemre telefonban nem tudott válaszolni, sms-t küldtek később amiben ez állt: "mivel rendezvényről van szó más elbírálás alá esnek a pótlékok így végig 580 forint az órabér"

 

Szabályos ez? Nem jár mindenkinek aki éjjel dolgozik 690 forintos órabér?

 

Előre is köszönöm a válaszotokat!”

 

 

Kedves Levélíró!

 

A jelenleg hatályos munkajogi jogszabályok értelmében többműszakos munkarendben foglalkoztatott munkavállaló számára az alapbérén felül 30% műszakpótlék jár este 22 és reggel 06 óra között végzett munkáért. Műszakos munkarendről akkor beszélünk, ha a munkáltató üzemelési ideje a napi nyolc órát meghaladja, és a munkavállalók időszakonként rendszeresen, egymást váltva végzik azonos tevékenységüket. Az Általad leírtak alapján Te nem többműszakos munkarend alapján végeztél éjszakai munkát. Ebben az esetben nem jár éjszakai műszakpótlék.

Ha nem többműszakos munkarendben végzel éjszakai munkát, akkor 15% éjszakai bérpótlék jár abban az esetben, ha a munkaidőd legalább egynegyedét este 22 és reggel 6 óra közötti időszakban végzed.

Ezek alapján, ha az 580 Ft/óra a munkaszerződésében szerepel, és az „személyi alapbér”-ként van megjelölve, akkor éjszakai munkára Neked minimum 580 Ft * 1,15 = 667 Ft/óra órabér jár (nekem a 690 Ft-os órabér sehogy nem jön ki).

 

Két dologra hívnám még fel a figyelmet:

  1. ha a munkaszerződésében személyi alapbérként a minimálbér vagy 535 Ft/óra szerepel, és ezt valamilyen bérpótlék címén egészítette ki a munkáltató 580 Ft/órára (a munkaszerződésben, az eseti megállapodásban vagy a tájékoztatóban), akkor a 15%-os bérpótlék számítási alapja lehet a minimálbér is, tehát ebben az esetben az éjszakai munkavégzés bére lehet 580 Ft + (535 Ft *1,15) = 660 Ft/óra.
  2. Ha a színpadépítés és pakolás például délután kezdődött, és elhúzódott este tíz utánig, de mondjuk éjfél előtt befejeztétek, akkor nem jár éjszakai pótlék sem, mivel a munkaidődnek legalább egynegyedét nem töltötted az éjszakai munka idősávjában.

 

Üdvözlettel / Best Regards

Simon Balázs

jogi és kommunikációs  igazgató

Fürge Diák Iskolaszövetkezet
H-1118 Budapest, Előpatak u. 78.
Tel.: +36 1/248-2010

Fax: +36 1/248-2016

simon.balazs@furgediak.hu
www.furgediak.hu

0 Tovább

3 fronton is sikeres diákok

 

Közeleg a nyár, a fesztiválszezon, diákblog révén nem feledkezhetünk meg az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójáról sem. A fesztivál története 1976-ra nyúlik vissza, ekkor volt az első találkozó, amelynek sajátossága, hogy minden évben máshol kerül megrendezésre. A három évtized alatt a rendezvény bejárta az országot, 2012. július 3-8. között Velence város lesz az EFOTT házigazdája.

A fesztiválon a már befutott ismert sztárok mellett a feltörekvő tehetséges bandáknak is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a szervezők.

Ide többszörös szűrőn lehetett csak bejutni, ezért is figyelemre méltó a tatabányai The Long Beach teljesítménye, akik az előselejtezőkön túljutva a 2011-es EFOTT-on eljátszhatták kedvenc számaikat.

Az együttes 2009-ben alakult, tagjai egy gimnáziumba jártak, így kezdtek együtt zenélni. Az első évben iskolai bulikon bizonyíthattak, később falunapokra is meghívást kaptak, egy tehetségkutató versenyen negyedik helyezést értek el, majd Péterfy Bori és a Love Band elő zenekaraként is játszhattak.

Mára állandó fellépői lettek számos vidéki szórakozóhelynek és újabban már Budapesten, a Dürer kertben is bővítik rajongói táborukat. A rendezvényeken többé-kevésbé jelképes összegért vagy teljesen ingyenesen lépnek fel.

Kézenfekvő megoldásnak tűnt a mára már főiskolák, egyetemek padjait koptató fiataloknak, hogy diákmunka keretében próbálnak szert tenni plusz jövedelemre.

Az együttes tagjait kérdeztük, miként tudják összeegyeztetni a tanulmányaikat, a zenei helytállást és a diákmunkát.

 

-      Mi alapján választottatok diákmunkát?

 

-      R.B.  Ismerősök ajánlottak egy Iskolaszövetkezetet, oda elmentem és elsőre kaptam is munkát.

-      K.B. Hát, nálam ez nem így volt – veszi át a szót az énekes - én bizony folyamatosan bejárogattam több diákmunkát biztosító céghez, mire összejött valami.

 

-      Milyen munkát vállaltatok végül?

-      S.R. Én minden héten, egy napon, amikor nincsenek előadásaim, sem óráim, akkor dolgozom egy Ipari parkban levő cégnél az irodán 08-16.00-ig.

-      R.B. Én pedig alkalmi munkákat vállalok különböző időpontokban különböző napokon. Felhívnak, hogy tudnék- e menni ide vagy oda, ha úgy alakul a ráérésem, akkor elvállalom, ha nem érek rá, akkor pedig nem. Ezért is választottam ezt a munkavállalási formát.

Szabadidőmhöz igazíthatom a munkámat. Sokfajta munkába betekintést nyerhetek. Voltam már árufeltöltő, animátor, gyártósori munkás és raktárban is dolgoztam.

-      K.I. Én a kiszámíthatóságot szeretem, tudom, hogy minden hónapban mikor érkezik meg a fizetésem, nem kell félnem attól, hogy megkapom-e vagy sem.

-      M.D. Nagyon örülök annak, hogy ahol dolgozom, egyenrangú félként kezelnek, számítanak rám, a későbbiekben akár a diploma megszerzése után is szívesen dolgoznék ennél a cégnél.

 

-      Hogy tudjátok összeegyeztetni a zenei elfoglaltságot és a munkát, a tanulásról nem is beszélve?

-      K.B.  Az egyik hobbi, a másik munka, ami ugye muszáj, ha pénzt szeretnénk keresni legális módon - mondja viccesen a gitáros.

-      M.D.  Nehezen - fordítják komolyra a szót a fiatalok-, hiszen nem csak 1-1 fellépés, hanem a próbákra fordított idő a legtöbb. Próbáljuk összhangba hozni, a hétvége általában a zenéé. A hétköznapok az iskoláé és a munkáé.

-      K.I.  Eddig még nem volt gond, megoldjuk valahogy. Talán az a legfontosabb, hogy tudjuk, mit miért csinálunk. Azért dolgozunk, hogy egy újabb erősítőt vagy hangfalat meg tudjunk vásárolni. A zenében pedig az a fontos, hogy mind mi, mind a közönség jól érezzék magukat a koncerteken.

-      K.B. Valószínűleg nem a zenélésből fogunk megélni, de nélküle azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, nem tudnánk élni.

-      R.B. Mint ahogy munka nélkül sem. Ezért ezeket összhangba kell hozni.

 

 

A nevető, jókedvű fiatalokat elhallgatva és elnézve azt gondolom, jó, hogy ilyen is van. Ebből kéne több. Minden napjuk, órájuk be van táblázva, hiszen dolgoznak, zenélnek, tanulnak-, nem pihennek, élnek a szó minden értelmében és talán ez a legfontosabb!

 

Az együttes tagjai: Rácz Huba (dob,újabban ének is), Kiss Bálint (szintetizátor, ének), Selmeczi Róbert (basszusgitár), Miklós Dávid (szólógitár, ének) és Konkoly Iván (szólógitár).

0 Tovább

diákmunka

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek