„Tisztelt Címzett!

A mai napon elkezdtem dolgozni,egy bizonyos iskolaszövetkezetnél,4 napos betanulási idő van,de azt mondták,hogy azt a 4 napot nem fizetik! Létezik-e ilyen?

Illetve van egy képzési szerződés,2 példányt kaptunk,az egyiket vissza kell küldeni,a másikat meg kell tartanunk,de ami nálunk marad,az nem lesz lepecsételve,se aláírva! Érdeklődnék,hogy mit tehetünk?

Tisztelettel:Levélíró”

 

 

Kedves Levélíró!

 

A munkavégzéshez szükséges tudás kétféle módon szerezhető meg, és ez befolyásolja, hogy az Általad leírtak jogszerűek lehetnek, vagy sem.

 

Ha a munkavégzéshez valamilyen képzettség szükséges, és az a tudás elsajátítható valamilyen akkreditált képzés keretében, akkor a munkáltató előírhatja ezt a képzettséget a munkakör betöltéséhez.

Ebben az esetben a képzés időtartamára nem szükséges munkaszerződést kötni, így ez időre munkabér sem jár. Ilyen képzés lehet egy úszómesteri, targoncavezetői, banki vagy biztosítási ügyintézői tanfolyam, amelyek néhány napostól néhány hetes képzésig terjedhetnek. Ebben az esetben a munkáltató akár meg is szervezheti a képzést, és/vagy támogatást vagy költségtérítést nyújthat annak költségeihez. Ebben az esetben a képzés végén biztosan van valamiféle vizsga, és kiadott bizonyítvány vagy oklevél.

 

Amennyiben nem ilyen tanfolyam jellegű képzésről van szó, hanem a munkáltató a saját munkavégzési helyén a konkrét munkafolyamatokra tanítja be „újoncait”, akkor azt csak úgy teheti meg, ha erre az időre már munkaviszonyt létesít a munkavállalóval, és bért is fizet.

 

Amennyiben küldtek képzési szerződést, úgy valószínűsítem, hogy a munkáltató az első megoldásként értelmezi az esetedet, bár a szerződés tartalmának ismerete nélkül ezt nem tudom megállapítani. A képzési szerződés mindkét fél aláírásával érvényes. Furcsa, hogy aláíratlanul küldték el, hiszen e szerződés megléte elsősorban a munkáltatónak fontos, számukra nincs jelentősége, hogy Nálad van-e egy általuk aláírt példány. Ebből messzemenő következtetést semmiképpen nem lehet levonni.

 

Mint ahogy a hozzám fordulók eseteinek jelentős részében, most is azt javaslom, hogy első körben a kérdéseidet a munkáltatóddal tisztázd, így a kérdéseid jelentős részére választ kaphatsz. Amennyiben azok nem megnyugtatóak, fordulj a szövetkezet Igazgatóságához vagy Felügyelő Bizottságához, és ha ez sem hoz eredményt, akkor a konkrét eset összes iratával fordulj a munkaügyi bíróság ügyeletéhez (van nekik ilyen), ahol azonnal tudnak érdemi segítséget nyújtani anélkül, hogy ezzel pereskedni kezdenél és biztosan ingyenes, vagy munkajogász ügyvédhez.

 

 

Üdvözlettel / Best Regards

Simon Balázs

jogi és kommunikációs  igazgató

Fürge Diák Iskolaszövetkezet
H-1118 Budapest, Előpatak u. 78.
Tel.: +36 1/248-2010

Fax: +36 1/248-2016

simon.balazs@furgediak.hu
www.furgediak.hu