Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kinek kell adóbevallást készítenie?

Tisztelt Jogsegély!

 

 

Szeretném megkérdezni , hogy kell-e adóbevallást csinálnom mert pár napot dolgoztam tavaly,17 000 Ft-ért a téli szünetben!  

 

Gondolom úgyse kell se befizetnem és nem is kapok vissza semmit?

 

Kérem, legyen kedves informálni!

 

Köszönettel!

 

 

 

Kedves Levélíró!

 

A jelenleg hatályos személyi jövedelemadó szabályok alapján minden magánszemélynek, aki az adott adóévben (jelenleg 2011-ről beszélünk) bármilyen és bármekkora jövedelmet szerzett, adóbevallást kell készítenie, tehát 17.000 Ft munkabér esetén is el kell készíteni és be kell adni.

 

Az adóbevallás elkészítéséhez a Fürge Diák annyiban nyújt segítséget, hogy a január végén megkapott jövedelemigazolásodat olyan formában készítettük el, hogy formátuma megegyezik a bevallás formátumával, így ha máshonnan nem volt jövedelmed, egyszerűen az igazoláson szereplő sorok sorszáma és megnevezése szerinti adatokat bemásolod a bevallás megfelelő sorszámú és megnevezésű soraiba.

 

A bevallás beadásának határideje május 20.

 

Üdvözlettel / Best Regards

Simon Balázs

jogi és kommunikációs igazgató

Fürge Diák Iskolaszövetkezet

1118 Budapest, Előpatak u. 78.

Tel: 1/248-2010; Fax: 1/248-2016

www.furgediak.hu

0 Tovább

Dolgozhatok egyszerre több iskolaszövetkezetben?

 

Tisztelt Jogsegély!

 

Az  lenne a kérdésem még hogy én tagja vagyok az egyik iskolaszövetkezetnek és munkásuk vagyok az egyik hipermarketben csak sajnos nem lehet annyiszor dolgozni menni mint azt én szeretném meg nagyon akadozva mennek a dolgok sajnos túlságosan is az ő részükről. Azonban azt mondták, hogy nem dolgozhatok más Iskolaszövetkezetben, mert ez összeférhetetlen. Ez valóban így van?

És azt szeretném még kérdezni hogy az ott megcsinált és végigjárt utat újra meg kéne csinálnom? Gondolok itt az orvosi vizsgálatra és az ezzel járó ügyes bajos dolgokra. mert kb. 1 hónapja voltam, van kiskönyvem benne a munkavégzéshez szükséges bejegyzésekkel, tüdőszűrés eredmény stb., vittem iskolalátogatási igazolást stb. Ezeket mind újra meg kéne csinálnom?

 

Köszönöm előre is válaszát!

 

 

Kedves Levélíró!

 

Vannak olyan iskolaszövetkezetek, amelyek kikötik, hogy más szövetkezetben nem lehetsz tag. Ezek a kikötések jogellenesek, sehol nem hallottam még olyat, hogy bármilyen kártérítési igénnyel lépett volna az iskolaszövetkezet e szabály megsértése esetén, és azt sikeresen védeni tudta volna a bíróság előtt. Ez a kikötés sokkal inkább „ijesztgetés”, hogy magánál tartson, és ne menj máshova.

 

A másik kérdéskörben viszont nem tudom azt a választ adni, amit igazából hallani szeretnél, mert a másik iskolaszövetkezet másik munkáltatónak minősül, így oda ugyanúgy le kell adnod iskolalátogatási igazolást, el kell menned e másik szövetkezet üzemorvosához, viszont a tüdőszűrőt és egyéb szakorvosi leleteidet, ami az EÜ kiskönyvben szerepel, el fogják fogadni, így legalább azokat nem kell újra megcsináltatni.

 

 

Üdvözlettel / Best Regards

Simon Balázs

jogi és kommunikációs igazgató

Fürge Diák Iskolaszövetkezet

1118 Budapest, Előpatak u. 78.

Tel: 1/248-2010; Fax: 1/248-2016

www.furgediak.hu

0 Tovább

Végzősként meddig vállalhatok diákmunkát?

Üdvözlöm!

Én egy negyedéves végzős főiskolás hallgató vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy a nyáron tudok e még diákmunkát vállalni. Ugyanis júniusban diplomázom, és az iskolalátogatásin ez áll: "...hallgatói jogviszonya a 2011/12. tanév 2. félévében (melynek első hónapja 2012 év február hónap, utolsó hónapja 2012 év augusztus hónap) aktív. Nevezett hallgató hallgatói jogviszonya 2008. év szeptember hó 04. napján jött létre és hallgatói jogviszonya megszűnésének - a tanulmányi teljesítmény és a követelmények alapján - becsült időpontja: 2012. év június hó 30. " Ebben az esetben júliusban és augusztusban dolgozhatok még diákként?

Köszönöm a választ!

 

Kedves Levélíró!

 

A jelenleg (még augusztus 31-ig) hatályos felsőoktatási törvény azt mondja, hogy a hallgatói jogviszony az utolsó képzési időszakot követő első záróvizsga-időszak utolsó napján szűnik meg [2005. évi CXXXIX. tv. 76. § (1) d)]. Praktikusan ez Önnél azt jelenti, hogy ha most befejezi a tanulmányait, azaz jogosult záróvizsgát tenni, akkor – függetlenül attól, hogy ténylegesen a záróvizsgát leteszi-e – a most következő vizsgaidőszak utolsó napján megszűnik a hallgatói jogviszonya, és ezt a napot követően iskolaszövetkezetben diákként nem tud munkát vállalni.

 

 

Üdvözlettel / Best Regards

Simon Balázs

jogi és kommunikációs igazgató

Fürge Diák Iskolaszövetkezet

1118 Budapest, Előpatak u. 78.

Tel: 1/248-2010; Fax: 1/248-2016

www.furgediak.hu

0 Tovább

Jogsegély szolgálat - Mit tegyél, ha téves utalás érkezik bankszámládra?

"Üdvözlöm!

A hónap elején érkezett a számlámra a diákmunka közvetítőtől (nem a fürgediáktól) egy utalás amit egy velem azonos nevű embernek kellett volna megkapnia. Azt észrevettem, hogy több pénz van a számlámon, de úgy gondoltam ha valakinek hiányzik akkor visszautalom. Az iskolaszövetkezet jelzett is, én mondtam nekik, hogy örömmel visszautalom, de várniuk kell, mert már nincs annyi pénzem, csak március 15.-én tudom visszaküldeni. Erre azt írtak az nem jó, 5.-éig el kell küldenem, különben polgári peres eljárást indítanak ellenem. Azt szeretném kérdezni, hogy így, hogy jeleztem mikor tudom visszafizetni nekik, jogukban áll-e  mégis megindítani a pert, és ha mégis megteszik, de én 15.-én elutalom nekik, akkor nem lesz tárgytalan az egész procedúra? vagy esetleg valami hivatalos beadvánnyal nem nyerhetek még 10 napot?

Válaszát előre is köszönöm!”

 

 

Kedves Levélíró!

 

A téves utalások polgári jogi visszakövetelhetőségének alapja a "jogalap nélküli gazdagodás" tényállása. Az Ön által leírt utalás ilyennek minősül, ezért jog szerint visszakövetelhető. Mivel ezen összeget Önnek nem lett volna szabad "használnia", így a visszakövetelésre megállapított (mai naptól számítottan is legalább) 15 nap méltányosnak mondható. Ha semmilyen módon nem áll módjában az összeget a megadott határidőig visszafizetni, akkor mindenképpen írjon válaszlevelet, amiben egyértelműen vállalja az összeg visszafizetését, megadja annak várható időpontját. Ezt a levelet tértivevénnyel juttassa el a céghez. Ezen kívül más beadványt nem javaslok, mert ha valóban visszafizeti 15.-én az összeget, akkor ha 6.-án be is adják a keresetet, akkor mire a bíróság fizetési meghagyása megjön (tárgyalás nélkül, iratok alapján meg fogja állapítani az Ön fizetési kötelezettségét), Önnek csak vissza kell postáznia a banki bizonylatot a visszautalásról, és az ügyet megszüntetik. A tévesen utaló munkáltató esetleges bírósági költséggel kapcsolatos kártérítési igényét tudja kivédeni az általam javasolt válaszlevéllel. Ezek után maximum kamatkövetelése lehet a cégnek, de az erre a pár napra elhanyagolható (hacsak nem több százezer forintról van szó), ezért nem hiszek abban, hogy aziránt pereskednének.

 

 

Üdvözlettel:

Simon Balázs

jogi és kommunikációs igazgató

Fürge Diák Iskolaszövetkezet

1118 Budapest, Előpatak u. 78.

Tel: 1/248-2010; Fax: 1/248-2016

www.furgediak.hu

 

0 Tovább

Munkaidő-nyilvántartás fontossága

"Tisztelt Jogsegély!

 

Lenne egy problémám munkával kapcsolatban. Eredetileg úgy gondoltam, hogy feladom, de aztán megtaláltam a fürgediáknál Önt és gondoltam hátha Ön tud segíteni.

Tagja vagyok egy másik diákszövetkezetnek és az a dolog történt velem, hogy dolgoztam két munkanapot novemberben és csak az egyik munkanapomat fizették ki. Miután ezt megtudtam sikítva hívtam fel őket, hogy ez most mi csoda, és azt mondták, hogy nem tudják, csak egy jelenlétim van ott amin is csak 1 munkanap van megjelölve.

Igazából az történt, hogy első munkanapomon fogtam egy jelenléti papírt és kitöltöttem és alá is lett írva meg minden, és azt mondták a hipermarketben meg az iskolaszövetkezetnél is mondták, hogy rakjam be az ottani mappába és az hónap végén ki lesz szedve és az alapján megkapom a fizetésem. Ez így is volt mindig is, semmi probléma nem volt vele. De most a második munkanapon észrevettem, hogy nincs meg a jelenléti, kérdeztem a biztonsági őrt aki ezeket a mappákat kezelte, hogy mi lett vele? és azt mondta, hogy azért van biztos, mert hónap eleje van és elvitték le az iskolaszövetkezet irodájába. Mondtam OK és kezdtem egy másik jelenlétit, mondván, hogy a másikat már beküldték.

És mikor felhívtam őket, akkor elmeséltem ezt is nekik és azt mondta a nő akivel beszéltem, hogy nem kell izgulni, felhívják a hipermarketet (ahol dolgoztam) és megkérdezik ott maradt-e, ha meg nincs ott a jelenléti akkor lekérik a hipermarket nyilvántartását és az alapján megkapom a béremet dec. 20.-án, nos vártam addig türelmesen és megint nem kaptam semmit. Felhívtam őket, hogy most mi van, és a csávó akivel beszéltem bunkó stílussal közölte velem, hogy "há'énnemtom hova keverted a jelenlétid" és mondtam neki, hogy kikérem magamnak, nem kevertem sehová. Aztán veszekedést meg kötözködést félretéve megkérdeztem, hogy most akkor mit lehet tenni?

Erre az volt a válasza, hogy el kell menni a munka helyszínére és csináltatni kell egy új jelenlétit. Mondom oké, annak ellenére, hogy én itt lakom Kőbányán és a tett színhely Gödöllőn van. Mikor dolgoztam akkor is másfél óra volt az út oda és aztán megint vissza, és most így is nem tudom, hogy sikerült beszerveznem magamnak, de elmentem. Elmentem és megkérdeztem, hogy mit tehetek, ide küldtek stb. Széttárták a kezüket és azt mondták, hogy nem tudnak mit csinálni. Aztán adtak egy telefonszámot és mondták, hogy ezen érdeklődjünk. Apám felhívta és csak géphangig jutott el és utána már nem vette fel senki.

 

Most én ilyenkor mit tegyek? Már azon gondolkoztam, hogy hagyom a francba, mert most egy munka napért ami kb. 3600 forintot ér most ekkora vircsaftot csináljak? s hát mivel láttam, hogy van ilyen lehetőség, hogy kérdezzek, gondoltam élek az alkalommal, hátha van valami megoldás, valami kiskapu, mert azért jól jönne az a pénz."

 

 

 

Kedves Levélíró!

 

Először is arra a kérdésére reagálnék, hogy érdemes-e "ekkora vircsaftot csinálni". Általában minden minket ért jogsértéssel szemben érdemes felemelnünk a szavunk, mert ugyan hogy várhatnánk el bárkitől, hogy tegyen az ügyünkért, ha mi magunk nem teszünk meg mindent. A konkrét esetben már nem ilyen egyértelmű a helyzet, sőt azt kell mondjam, hogy az adott körülmények között nem látok ésszerűen kivitelezhető jogi utat, hogy követelését érvényesítse (ésszerű alatt azt értem, hogy a ráfordított idő, energia és költség is megtérüljön).

 

A leírtak alapján én úgy látom - bár levelével értékelésre nem hatalmazott fel, de szerintem a tanulságokat le kell vonni a jövőre vonatkozólag -, hogy az ügyben minden szereplő elmulasztotta azt a gondosságot tanúsítani, amellyel ez a kellemetlen helyzet elkerülhető lett volna. Véleményem szerint nem megengedhető egy iskolaszövetkezet számára, hogy munkavállalóinak munkaidő-nyilvántartására nincs megfelelően kidolgozott és felelősen működtetett rendszere, ami alatt azt is értem, hogy a szolgáltatást fogadó harmadik féllel ez a rendszer le legyen egyeztetve, és legyen egymás kontrollálására is alkalmassá téve, azaz minimum két helyen meg kellene lenni, ha egy munkavállaló munkába lép.

 

A reklamációja kivizsgálásával kapcsolatban leírtak alapján azt látom, hogy az együttműködés, és egyfajta dilettáns segítőkészség is megvolt az iskolaszövetkezet részéről, ami alapján nem valószínű, hogy Önt eredendően meg akarták volna károsítani. Az, hogy Önt a munkavégzés helyére küldjék a helyzet tisztázására, nem elfogadható szolgáltatási színvonalat mutat a szövetkezet részéről, kivéve, ha egyértelműen azt közölték Önnel, hogy a jelenléti ívet magánál kell tartania, és Önnek kell gondoskodnia a kitöltetéséről. (Ilyen módszert egyébként csoportos munkavégzések esetében nem véletlenül nem alkalmaz a Fürge Diák Iskolaszövetkezet immáron több mint tíz éve)

 

Véleményem szerint a jövőre vonatkozó tanulság szempontjából a legfontosabb kérdés - ez nem derült ki pontosan a leveléből - az, hogy tisztázták-e a felek egymás között a munkavégzést megelőzően, hogy az elszámolás alapja mi lesz (gondolom többé-kevésbé egyértelmű volt, hogy a jelenléti ív), és annak mi a kezelési módja (ki tartja magánál, ki kivel igazoltatja a jelenlétet, hová kerüljön a kitöltött dokumentum, stb.). Ha ez nem került tisztázásra, akkor legközelebb ezt a tájékoztatást Önnek kell megkövetelnie az iskolaszövetkezettől, ne várja, hogy maguktól elmondják. Ha a megtörtént a tájékoztatás, de a szövetkezet máshogy járt el, akkor a szövetkezet felettes szervéhez érdemes fordulni, hogy javítsák ki a hibát, mert nekik sem érdekük, hogy értékes munkavállalókat elveszítsenek. Ha Ön nem tartotta be a jelenléti kezelésére vonatkozó tisztázott szabályokat, akkor ezt ismerje el saját magának, és legközelebb figyeljen oda jobban.

 

Sajnálom, hogy a jogos járandóságának megszerzéséhez nem tudtam használható jogi segítséget nyújtani. Remélem az ügyből fakadó tanulságok azonban segíteni fogják abban, hogy többször hasonló helyzetbe ne kerülhessen.

 

Üdvözlettel:

Simon Balázs

jogi és kommunikációs igazgató

Fürge Diák Iskolaszövetkezet

1118 Budapest, Előpatak u. 78.

Tel: 1/248-2010; Fax: 1/248-2016

www.furgediak.hu

 

0 Tovább

diákmunka

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek