Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Király Niki, a Fürge Diáx nyertese mesél!

Életem talán legnagyobb ajándékát jelenti számomra ez a nyeremény. Egy óriási álmom válik valóra

azzal, hogy 3 hetet tölthetek Amerikában, ráadásul a csodálatos Miami Beachen. Amikor megtudtam,

hogy én nyertem meg a versenyt szóhoz se tudtam jutni annyira hihetetlennek tűnt. Azóta sem

tudom még teljesen elhinni, pedig már nem sok idő, és utazok is! :) Nagyon izgatottan várom már az

utazást, bár egy kicsit azért tartok tőle, végülis egyedül leszek a „nagyvilágban”!

Egy kis naplóba írtam össze eddig hogy mire is lehet majd szükségem nehogy valamit elfelejtsek,

és minden szükséges papírt vigyek magammal. Már gondolatban az összes szükséges dolog a

bőröndömben sorakozik, és nem telik el úgy nap hogy ne gondolkodnék el azon hogy mivel is bővítsem

listámat. Meg kellett újítani az útlevelemet, illetve egy engedélyt is ki kellett kérni a kiutazáshoz,

illetve utasbiztosítást is kötöttem a gondtalan utazás érdekében.

Niki azért nem hagy itt bennünket teljesen, jövő hónapban is becsekkol majd egy naplózás erejéig!

0 Tovább

_kezdődik_ Y-triász grafikai pályázat!!!! :)

 

_kezdődik_ Y-triász grafikai pályázat!!!! :)

Y-triásznak neveztük az idei év mozgalmát. a hortobágyi nemzeti parkkal és a fürge diák iskolaszövetkezettel közösen arra jutottunk, hogy megmutatjuk: egymástól látszólag távol eső világok is ké...pesek párbeszédet folytatni jó ügyek érdekében. úgyhogy srácok,elő a képzelettel, papírral, ceruzával és grafikai programokkal, mert indul az első kaland. hivatalosan talán így hangozna inkább: „A pályázat célja, hogy megszülessen az a vizuális üzenet, mely legjobban támogatja a Triász szándékait, azaz az Y-generációval folytatott, mozgósító társadalmi párbeszédet.”

A teljes pályázatot itt találod: http://30y.hu/30y2013/y-triasz-aktivitasok-palyazat

0 Tovább

Munkaélmény-Sződi Csaba

A Fagyigyárba dolgoztam éppen. Hát ott szinte minden nap egy élmény volt.

Trabanttal vittek ki miket oda :D. Mi akkor dobozos fagyikat csomagoltuk el, de egyszer csak hallunk egy reccset aztán még egyet, szétesett a szalag, elkezded ömleni minden-felé a fagyi. Jött be a karbantartó ember, káromkodás közbe lehajtotta csúszdát, aztán gyorsan mentünk fel a létrán elkezdtük lecsúsztatni a fagyikat. Hát ebéd szünetig sikerült összerakni a szalagot a karbantartónak, úgyhogy kimehetünk enni. Nyugodtan ettünk egyik ember végzett. Mondja nekünk: „További jó étvágyat srácok” Mi is mondjuk hogy „köszönjük” erre lép kettőt-hármat és egy jó nagyot oda trottyantott nekünk miközben mi ettünk, hát igen van ez így néha. Munka további részében minden normálisan ment.

Annyi volt még a izgalmas hogy amikor jöttek értünk a Trabival az haza fele kicsit túl meleget elkezded füstölni a motorja, de már hál istenek Gödöllőnél úgyhogy haza vitt minket. :D

0 Tovább

Iskolaszövetkezeti tagsági nyilatkozat...

Tisztelt Címzett!

 

Tag vagyok egy iskolaszövetkezetnél, amelynél a beiratkozásom alkalmával aláírattak velem a szerződés megkötésekor egy olyan nyilatkozatot, ami miatt nem vállalhatok munkát másik iskolaszövetkezetnél. Segítségüket szeretném kérni abban, hogy ilyen lehetségese, illetve lesz-e valami következménye annak, ha másik iskolaszövetkezethez regisztrálok, vagy dolgozok általuk? Jogszerű az ilyen?

 

A tagi nyilatkozat, amit aláírattak velem a következő volt:

„Kötelezem Magam, hogy a … Iskolaszövetkezet megbízójával, illetve megrendelőjével közvetlenül, vagy közvetve tagsági viszonyom fennállása alatt és azt követően 6 hónap időtartamig … Iskolaszövetkezet írásos engedélye nélkül nem létesítek munkaviszonyt, illetőleg munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt. Egyúttal tudomásul veszem, hogy ezen kötelességem megszegésével okozott kárért korlátlan felelősséggel tartozom.”

 

Előre is köszönöm segítségüket,
egy aggódó diák

 

Kedves Aggódó Diák!

 

Teljesen megértem aggodalmad, hiszen a munkáért cserébe egy olyan nyilatkozat kitöltésére „kényszerítettek”, amiben alapvető jogokról mondattak le. Kérdésedre nem tudok röviden válaszolni, ezért kérem, figyelmesen olvasd végig a válaszom.

 

Először is tudni kell, hogy 18 év alatti munkavállaló kötelezettségvállalásra irányuló jognyilatkozatának érvényességéhez a törvényes képviselő aláírása szükséges. Amennyiben nem vagy még 18, és szülőd, gondviselőd ezt a nyilatkozatodat nem írta alá, a nyilatkozat érvénytelen, aminek az a jogkövetkezménye, hogy semmis, azaz olyan, mintha nem is lenne.

 

Amennyiben elmúltát 18 éves, vagy a törvényes képviselőd aláírta, úgy a nyilatkozatod valóban jelent kötöttségeket, de korán sem annyit, mint ami első ránézésre kiolvasható belőle. Ezt kell kicsit kibontanom.

 

  1. A nyilatkozatod azon része, hogy a tagsági jogviszonyod tartama alatt a szövetkezet megbízójával nem létesíthetsz munkaviszonyt vagy egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyt, nos ez valóban köt téged, azaz ha a tagsági jogviszonyod alatt munkaviszonyt létesítesz a szövetkezet megbízójával, jogellenesen jársz el (következményekről később)
  2. A nyilatkozatod azon része, hogy a tagsági viszonyodat követő hat hónapig nem létesítesz munkaviszonyt a szövetkezet partnerével, jogellenes kikötés, mert ilyen korlátozást csak versenytilalmi megállapodás megkötésével lehet rögzíteni, annak meg megvannak a maga szabályai, legfőképpen az, hogy e tilalom betartásáért a volt munkáltatónak külön fizetnie kell. Mivel a szövetkezet ezt nem teszi, ezért a kikötés érvénytelen, tehát semmis, teljes mértékben figyelmen kívül lehet hagyni. Azaz, ha a tagsági jogviszonyod megszűnik, akkor szabadon létesíthetsz munkaviszonyt bárkivel, akár a szövetkezet megbízójával is. Vagyis, ha másik iskolaszövetkezetben akarsz dolgozni, vagy szeretnéd, hogy a szövetkezet megbízója egyenesben felvegyen, lépj ki a szövetkezetből. Ezt nem akadályozhatja meg a szövetkezet, az alapszabályban rögzítve kell legyenek ennek feltételei, tagként az alapszabályt bármikor elkérheted, erre hivatkozással a béredet nem tarthatják vissza.
  3. A nyilatkozat
    következő része a kárfelelősség vállalása. Ez mindig csúnyán hangzik, de nézzünk a mélyére, hogy mit is jelent.

a,

Először is megismételem, hogy ha kiléptél, és úgy mégy máshova dolgozni, semmilyen kártérítési felelősséged nincs, mert magatartásod nem jogellenes. Kártérítési igény esetén a kárigénnyel fellépőnek (szövetkezet) kell bizonyítania, hogy kár keletkezett és hogy ezt a kárt a károkozó jogellenes magatartása okozta.

b,

Ha párhuzamosan vagy a szövetkezet és egy másik szövetkezet tagja, vagy nem lépsz ki, és úgy helyezkedsz el a szövetkezet megbízójánál, akkor ugye a magatartásod jogellenes. DE!        Véleményem szerint nincs olyan kár, amit egy diák azzal tud okozni a szövetkezetnek, hogy a megbízója felveszi, vagy hogy egy másik iskolaszövetkezetnél (is) dolgozik. Kétféle kárt kell vizsgálni: van-e olyan kár, amivel a szövetkezet vagyona csökkent (fizetni kellett neki valamiért vagy eszköze rongálódott), illetve van-e olyan kár, amivel a szövetkezet vagyona nem növekedett (elmaradt haszon). Az első eset biztosan nem áll fenn, hisz nem rongáltál meg semmit, a szövetkezetnek senki felé semmit nem kell fizetnie. Elmaradt haszonnak pedig nem tekinthető az, hogy helyetted másik diákot kell küldeni. Azaz nincs károkozás, amit meg lehetne veled téríttetni. Távol álljon tőlem, hogy bárkit jogellenes magatartásra buzdítsak, hisz nálunk kiemelt fontosságú a jogszabálykövetés. De ha van egy etikátlan kikötés egy szerződésben, amit a munkavállaló csak azért ír alá, mert a munkáltató visszaél a gazdasági erőfölényével („ha nem írod alá, akkor itt nem dolgozol”), ráadásul pont egy olyan munkáltató, akinek az a feladata, hogy segítse a diákokat, nos, az ilyen szabály be nem tartását, főleg ha valódi jogkövetkezménye sincs, a passzív ellenállás körébe tudom sorolni, így megengedhetőnek tartom.

 

 

Üdvözlettel:

Simon Balázs

jogi és kommunikációs igazgató

Fürge Diák Iskolaszövetkezet

 

0 Tovább

Munkaélmény-Németh Tamás

Mivel idén egyetemista lettem (ismét), ezért nem sok időm van dolgozni de ha van szabad hétköznapom azt kihasználom, így ma is találtam egy ilyen ritka alkalmat.

Még múlt héten lett leszervezve a munka, igazából mivel kb. fél éve csinálom nem lepett meg, bár szeptemberi hónapban még nem voltam, szóval félig újszerű élmény volt. A szombathelyi TDK-EPCOS Csaba úti gyárában voltam reggel 8-tól délután 4-ig. Papírmunkát végzek a gyár egyik csarnokán belül, fizikainak egyáltalán nem mondható munka, kényelmes is. Két problémám vele hogy kicsit zajos, és hogy egyedül vagyok egész nap. De ezekhez már hozzászoktam. A munkám semmi extra, gyártási papírokból kell kiszednem a kapcsokat (mivel szkennelésre küldik tovább), leszednem róla a mintákat (ezeket típus szerint sorba rendezni), illetve a szakadásokat, hibákat megragasztani, levágni, esetleg fénymásolni. Miután végeztem egy dobozzal, a papírokat és a mintákat típus szerint kell rendeznem, majd új dobozt kezdenem. A munka vége felé felmegyek az irodába és lefénymásolom, amit kell (általában elég sok..), utána átviszem a raktárba amit kell (ha éppen van).

0 Tovább

diákmunka

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek