Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ösztöndíjak. Kinek mi jár?

Már középiskolásként megismerkedhettek különféle ösztöndíjakkal, (MACIKA, Útravaló), amelyek egyetemi éveitek során kibővülnek és átalakulnak tanulmányi és szociális ösztöndíjakká. Nézzük meg mi a pálya a felsőoktatásban nyújtott támogatásokkal!

Gyakorlott negyedéves egyetemistaként is sokszor azt tapasztalom, hogy nem csak az első évesek, de a felsőbb évfolyamokba járó diákok sincsenek tisztában azzal, hogy kinek, milyen ösztöndíj lehetőségei vannak. Íme, néhány példa az ösztöndíjak tárházából, amely sosem véges, de a felvi.hu internetes ösztöndíjkereső szolgáltatásával akár intézményenként is megtalálhatod a számodra megfelelő ösztöndíjakat. Egy kis „talált pénz” mindig jól jön! Az ösztöndíjaknak két nagy csoportja van: a szociális illetve a tanulmányi ösztöndíjak. Szociális alapon a legtöbb intézményben igényelhetsz szociális támogatást, amelyben megvizsgálják rászorultságodat, és annak mértékében általában 9-20 ezer forint közti ösztöndíjhoz juthatsz havonta. Ugyanilyen alapon igényelhetsz alaptámogatást is, ha első évfolyamos vagy, és előtte nem létesíttettél sehol hallgatói jogviszonyt, akkor a hallgatói normatíva 50%-a ütheti a markod egyszeri alkalommal. Ha a településed/városod önkormányzata csatlakozott a Bursa Hungarica programhoz akkor duplán juthatsz némi pénzhez hisz az önkormányzattól és az oktatási intézménytől is kapsz támogatást. Ez havi 5-25 ezer forint pluszt is jelenthet neked. A juttatások intézményenként változnak.

Tanulmányi ösztöndíjban részesülhetsz államilag finanszírozott hallgatóként, ha eléred az intézmények/ karok által megszabott tanulmányi átlagot az ösztöndíj index alapján. Ez általában 5-50 ezer forint/hó lehet, úgyhogy érdemes jó szakot választani és ott minél jobban tanulni. Ezen kívül, ha nem csak kiemelkedően tanulsz, de közösségi életben is aktív vagy és tudományos tevékenységet folytatsz, idegen nyelvben is minél profibb vagy, akár köztársasági ösztöndíjban is részesülhetsz,amely kb. 30 ezer forintot jelenthet neked. Ha költségtérítéses hallgató vagy érdemes utána járni, hogy az adott egyetemen kaphatsz-e tanulmányi vagy szociális alapon költségtérítés csökkentést, hisz jó pár tízezrest is megspórolhatsz. És ha igazán jól tanulsz arra is akad lehetőség,hogy kérvénnyel átsoroljanak államilag finanszírozott hallgatóvá, amely nagy könnyebbségetjelenthet mind a pénztárcád mind az életviteled szempontjából.

A két nagy csoporton kívül léteznek még gyakornoki ösztöndíj programok és külföldi tanulmányi ösztöndíjak is, érdemes mindkettőt kihasználni, hisz később, ha kiléptek a munka világába nem csak az egyetemen megtanult tudásra lesz szükségetek, de a nyelvtudás és a gyakorlati tapasztalat is elengedhetetlen a 21. században. Ezeken kívül intézményenként, szakonként az egyetemek különböző tanulmányi, közéleti és szociális ösztöndíjakat is ki szoktakírni, érdemes ennek utána járni, hisz ha jól csináljátok, akkor akár saját magatokat is fenn tudjátok tartani ezekből a jutalmakból. Így nem csak dolgozni, de tanulni is megéri, a kettőt kombinálva, pedig igazán sikeresek lehettek!

Varga Martina

0 Tovább

Ó jaj! Kezdődik az iskola!

Ez, sajnos vagy nem sajnos elkerülhetetlen. Szeptember az iskolakezdés hónapja, punktum. A lényeg itt is, mint az élet bármelyik területén, az az igazság, amit az egyik alkoholforgalmazó elég jól fogalmazott meg: „Csak pozitívan”.

 

Középiskolában elég lelki muníciót jelentettek a szép új füzetek, tollak, filcek és társaik pár napra, és egy egész hétig úgy festettek a füzetek, mintha az igazgató leste volna minden tollvonásunkat. Persze a legjobb az iskolakezdésben az osztálytársak viszontlátása. Engem például minden évben felvidított az első angol óra, ugyanis rendületlenül kíváncsiak voltak arra a tanárok, hogy is hangzik angolul a nyarunk elmesélve.

Felsőoktatásban résztvevőknek egy külön örömforrás, hogy azt tanulhatják, amit ők maguk választottak, s később hivatásuk lehet.

És most jöjjenek a számok. Idén összesen 95 445-en jelentkeztek valamilyen felsőoktatási intézménybe, közülük 72 159-et vettek fel, ami több mint 75 százalékos arány. Idén 58 844-en kezdhetik meg tanulmányaikat állami finanszírozásban, szemben a tavalyi 56 180-nal. Keresztféléves eljárásban tavaly 3572, idén 3785 jelentkezőt vettek fel, az általános felvételi eljárásban tavaly 51 308-an, míg idén 53 761-en nyertek felvételt. Doktori képzésben mindkét évben 1300 a felvettek száma. A felvettek közül 18 400-an önköltséges képzésben vesznek részt. A felsőoktatási szakképzést 4544-en, az alapképzést 48 914-en, az osztatlan képzést 5718-an, a mesterképzést 12 983-an kezdik meg, tudhatjuk meg a HVG.hu-ról.

 

 

0 Tovább

Továbbtanulás - Pénzügyi tájoló

A továbbtanulással kapcsolatos döntés olyan elhatározás, mely mind a szakmai, mind a magánéletet hosszú távon befolyásolja. Körültekintő tervezést igényel, ugyanis rövidtávon jelentős anyagi teherrel jár, megtérülése viszont hosszú ideig is eltarthat.

Ebben a tervezésben kíván segítséget nyújtani a Diákhitel Központ. A Pénzügyi tájolóval a felvételi döntés anyagi következményeinek kalkulálásához ad támpontot folyamatosan frissülő, hiteles forrásokból származó háttéradatok alapján, a választott vagy kiszemelt intézményeknek, képzéseknek megfelelően.

http://www.diakhitel.hu/index.php/hu/penzugyitajolo

0 Tovább

A veszprémi iroda

A veszprémi iroda az egyik legrégebben működő iroda az országban. 1996 óta küzdünk, harcolunk a céljaink eléréséért. Jelenlegi helyünk a Szeglethy utcában található, bár már elég sok helyen megfordultunk, talán most megtaláltuk a számunkra legmegfelelőbb irodátJ

Veszprém, mint Ti is tudjátok meglehetősen frekventált hely, mind turisztikai, mind egyetemi szempontból. Az utcazene, a VEN szinte mindenkiben hagy, hagyott valamilyen maradandó nyomotJ Bár ezek a kikapcsolódási lehetőségek eléggé megnehezítik a dolgunkat, mi is tudjuk, hogy mindenkinek szüksége van a gőz kieresztésére.J

 

Ezek mellett még feltétlenül említésre méltó a Balaton, a Művészetek Völgye, a vár és persze a rengeteg bortúra, borkóstolások, a fesztiválok és nem utolsó sorban a színházi előadások, a parkok….. Itt mindenki megtalálja a magának való programot. :)

Várunk mindenkit szeretettel az irodában:

Lázi Edina, Dénes Nikola, Hajas Hajnalka.

„Ring a Balaton, a szép Badacsony

Nyári délben jó kalapom......”

0 Tovább

Első koncert, magával ragadó hangulat

A fotót Lékó Balázs készitette.

 

A 30Y zenekar ezúttal a szombathelyi fiatalok fülébe csempészett Szentimentálé dallamokat, ahol fantasztikus koncerthangulatot nyújtottak a közönségnek, melynek soraiban a Fürge Diák Iskolaszövetkezet elnöke, Márkus Zoltán is élvezte az előzene varázsát. Csatlakozott hozzá Nyugat-dunántúli régióvezetőnk is, Horváth Imre, aki először hallgathatta végig a varázsáról híres 30Y zenekar slágereit.

Kollégánknak nagyon tetszett mind a koncert, mind amit ők képviselnek zeneileg és társadalmilag.

 „A 30Y zenekar is azt a korosztályt célozza meg az előadásaival, akikkel mi is együtt dolgozunk nap mint nap, tehát az „Y” generációt. Szerintem a zenekarral való összefogásunk erősíti a fiatalokban, hogy mi nem az a cég vagyunk, ahonnan elküldik az embert dolgozni olyan helyre ahova nem szívesen megy, hanem felméri a diákok igényét, pl. szakmájukhoz igazodó munkalehetőséget ajánl számukra, ahol tapasztalatokat szerezhetnek. Az együttes zenei stílusát tekintve nehéz őket utánozni, aktivitásuk pedig követendő példa, mi is a fiatalok támogatását célozzuk meg. A fiúk a színpadon lazák és közvetlenek voltak. Olyan érzésem volt, hogy azon sem csodálkoztam volna, ha valaki felmegy a színpadra és onnét hallgatja őket.”

Imre szerint az együttes a népszerűségét nemcsak egyedi zenei stílusának, hanem az előadásmódjának is köszönheti, közvetlenek, lazák a színpadon. Bár kívülről nézve nem volt őrjöngő tömeg, én mégis úgy hiszem, hogy a Szentimentálé számok a legnagyobb és legkellemesebb zsongást adja lelkednek. Ritkán járok koncertekre, de ahogy körbenéztem szerintem mindenki élvezte az előadást, hangulata annyira magával ragadott, hogy biztosan kerítek rá alkalmat, hogy részt vegyek a 30Y további előadásain.

0 Tovább

diákmunka

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek