Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Munkaélmény - Husticker Richárd

Penny Market-Ajka

 

Amióta átépítették a boltot, azóta beszigorítottak, nem lehet túlóra, és diák se, ha jól tudom az egész országban egyedül csak én maradhattam, mert a Területi Vezetőm harcolt értem, hogy maradhassak. Valószínűleg azért, mert én ott valamit elértem, és csinálom a dolgokat, ahogy kell. Örülök neki, hogy maradhatok továbbra is, bár csak úgy hogy nem túlórázhatok, minden héten előre le kell adni a beosztásomat, és csak aszerint mehet. Egyrészről jó, mert én általában, ha délelőttös voltam, akkor reggeltől estig ott voltam, dolgoztam, segítettem stb.. Sok diák kérdezte is, hogy hogyan bírom én ezt, és csodálkoztak, hogy én ennyit ott kibírok, de hát mondtam sok a felesleges energia inkább itt vezetem le, mint hogy kárba vesszen. Bár ott nem csak kasszás, és árufeltöltő vagyok, mellette még nyomtatót szerelek, kilincseket rakok vissza a helyére, ajtókat nyitok ki ha beragad stb. Tehát olyan mindenes :). Ma is eléggé fáradt voltam, és rossz kedvű, amikor be értem a boltba, de meg láttam a munka társakat és máris jobb hangulatom lett, és nem is múlt el, tettünk róla hogy ez így legyen. Sokszor úgy viselkedünk mint egy 10 éves, de jó érzés, olyankor lehet a legjobbakat nevetni, és ha jó a hangulat, egyértelmű hogy a munka is jobban megy :).

0 Tovább

Nem kell, hogy az iskola rovására menjen a diákmunka!

A rohanó világ új jelenséggel állt elő számunkra. Nem meglepő, hogy a diákok nyári szünetük egy részét diákmunkára áldozzák, az viszont annál inkább, hogy iskolaidőben is egyre többen állnak munkába. Ez nem egy rossz dolog, de sokan erre áldozzák pihenőidejüket, vagy ami még fontosabb, a tanulásra szánt idejüket. A fiatalok nagy része magára költi a megkeresett pénzt, viszont vannak háztartások, ahol a nehéz anyagi helyzet miatt előfordul, hogy a családi kasszában köt ki a nehezen megkeresett pár ezer forint.

Meglepően tapasztaltuk, hogy néhány általunk megkérdezett diák már igen korán belecsöppent a „munka” világába. Legalábbis a házimunkáéba. Többen említették, hogy nyaranta szívesen segítenek vidéken élő nagyszüleiknek kukoricát címerezni, vagy éppenséggel szőlőt metszeni. Sokan végeznek olyan munkát középiskolai éveik alatt, amiért nem kapnak fizetést. Ilyen például a diák önkormányzati tevékenység, ami sokszor több délutánt is igénybe vehet egy héten. Az internetes közösségi oldalakon kapott visszajelzésekből az is kiderül, hogy az iskolások egy hozzájuk hasonló fiataltól sokkal bátrabban kérdeznek és a tanácsát is jobban elfogadják, mint egy felnőttét.

Sokan jelezték, hogy bár otthon mindent megkapnak, mégis szeretnek félretenni zsebpénzt, például a jogosítvány megszerzéséhez, vagy egyéb luxuscikkek beszerzéséhez. Ehhez hozzátehetnénk még azt is, hogy az utóbbi néhány évben, bizonyára a gazdasági válság hatásait is megérezve, egyre több fiatallal találkozunk, akik iskolaidőben dolgoznának, részükre főleg a termelői szektorban valamint a kereskedelemben tudnak lehetőséget biztosítani, a multinacionális cégek mellett pedig egyre több helyi kis-, és középvállalkozás is fogad tanulókat. Iskolaidőben kizárólag a 16. életévüket betöltött nappali tagozaton tanuló diákok dolgozhatnak.

Áprilsban, májusban az érettségi időszakhoz közeledve egyre kevesebb diák dolgozik, hiszen ilyenkor a diákok nagyobb erővel koncentrálnak a tanulásra. Persze ilyenkor is akadnak olyan diákok, akik inkább este tanulnak, délelőtt vagy délután pedig dolgoznak, esetleg éppen fordítva. A diákok többsége iskolaszövetkezet segítségével, kizárólag hivatalos keretek között vállalhat munkát. A nyár elérkeztével sok iskolaszövetkezetnél megszokott jelenség, hogy a diákok túljelentkezésével kell küzdeniük.

Ha a diákok tanulmányi időszakban vállalnak munkát, az iskolák ezt nem mindig nézik jó szemmel, viszont véleményünk szerint a tanulás és a munka összeegyeztethető. Hasznos dolog az, hogy a tanuló ellenőrzött keretek között tölti a diák a szabadidejét, pénzt keres, s ráadásul eközben értékes tapasztalatokkal is gazdagodik. Ez utóbbi fontos, hisz például a hipermarketekben pénztárosként foglalkoztatott diákok később előnnyel indulhatnak, ha a kereskedelemben szeretnének elhelyezkedni. Vannak olyan megkérdezett oktatók illetve iskolaigazgatók, akik szerint az lenne az ideális eset, ha a gyerekek nem lennének rászorulva arra, hogy ilyen korán bele kelljen kóstolniuk a munka világába. Persze tudjuk, hogy ez sok helyen elképzelhetetlen. Az nem túl szerencsés, hogy a diáknak a tanuló- valamint a szabadideje is sérül, ám amíg a tevékenység nem megy a kötelesség, vagyis a tanulás rovására, addig tiszteletben tartják a döntésüket.

Volt olyan igazgató, aki a tavalyi tanévről olyan esetre is emlékszik, amikor a szülő azért akarta beíratni technikus képzésre a csemetéjét, hogy nappali tagozatosként dolgozhasson. Az anyuka kijelentette, hogy a gyermeke nem szeretne bejárni a tanításra, kizárólag a bürokrácia miatt van szüksége az iskolára, ám érthetően az intézményvezető elutasította a felvételét.

Utóbbi esetből szerencsére kevés van, hisz a diákok többsége a saját tanulmányát, sőt, olykor a családi költségvetést is kiegészíti a fizetéséből.

A végkövetkeztetést levonva, akár rászorulnak a diákok a pénzre, vagy csak saját dolgaik megvételét segítik elő, iskola mellett dolgozni nem mindig fenékig tejfel.

0 Tovább

Még nem maradtál le semmiről!

 

Ha nem sikerült a felvételi, még mindig ott van a pótfelvételi.

 

Augusztus 10-ig lehet jelentkezni az idei pótfelvételire – a pontos szabályokat még nem hozták nyilvánosságra, de az már most biztos, hogy a pótfelvételi ponthatárai augusztus 29-én derülnek ki.

A 2012. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárás a nemzeti erőforrás miniszter döntése alapján, 2012. július végén került meghirdetésre. A felsőoktatási pótfelvételi jelentkezési lapok beérkezési határideje 2012. augusztus 10. A további tudnivalók a 2012. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárást meghirdető közleményben kerültek meghatározásra, mely a ponthatárok megállapítását követően jelentek meg az országos napilapokban, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján (www.kormany.hu), az Oktatási Hivatal honlapján (www.oh.gov.hu) és a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapján (www.felvi.hu).

Csak azoknak a jelentkezése fogadható el a pótfelvételi eljárás során, akik a 2012. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban nem jelentkeztek vagy jelentkeztek, de nem nyertek besorolást egyik felsőoktatási intézmény által meghirdetett, 2012. szeptemberben induló képzésre sem. Az eljárás során csak egy intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni

 

A felsőoktatási pótfelvételi jelentkezést két féle módon lehet benyújtani:

  • elektronikus úton, az e-felvételi keretében
    A pótfelvételi eljárási díj befizetése (5000 Ft) folyószámláról történő banki átutalással, illetve bankkártyás befizetéssel történhet. Az elektronikus jelentkezés előnye, hogy nem engedi meg a felsőoktatási pótfelvételi jelentkezési lap hiányos kitöltését, és elektronikusan könnyen csatolhatóak a jelentkezés elbírálásához szükséges dokumentummásolatok. Akik ezt a jelentkezési módszert választják, azoknak a jelentkezési űrlapok kitöltését követően, ki kell nyomtatniuk az ún. hitelesítő adatlapot, azt aláírásukkal ellátni és legkésőbb 2012. augusztus 13-áig postára kell adniuk az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220 címre.
    (Akik az Ügyfélkapun már regisztráltak, ennek használatával is elvégezhetik a jelentkezésük hitelesítését, külön hitelesítő adatlap beküldése nélkül.)
  • hagyományos papír alapú felsőoktatási felvételi jelentkezési lap kitöltésével,
    A pótfelvételi jelentkezési lap térítésmentesen beszerezhető az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Ügyfélszolgálatán és az Oktatási Hivatal Ügyfélszolgálatán, valamint a 2012. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárásban képzés(eke)t hirdető felsőoktatási intézményeknél.
    A kitöltött felsőoktatási pótfelvételi jelentkezési lapot az ahhoz mellékelt és megcímzett borítékban kell beküldeni az Oktatási Hivatal 1443 Budapest, Pf. 220 postacímre, legkésőbb 2012. augusztus 10-ig. A felsőoktatási pótfelvételi eljáráshoz külön jelentkezési lap készült, korábbi felsőoktatási felvételi eljárások jelentkezési lapjai nem használhatók a jelentkezéshez.

Ne add fel, még van remény! J

0 Tovább

PONT Ott Parti: ponthatárok, koncertek és minden más

Idén is várják a jelentkezőket a ponthatárok kihirdetéséhez kapcsolódó PONT Ott Parti rendezvényre július 24-én, a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.

A korábbi évekhez hasonlóan koncertek, érdekes beszélgetések és játékos programok mellett este nyolc után kivetítőkön teszik majd közzé a felvételi ponthatárokat.

Időpont:

2012. július 24., 15 - 22 óráig

Helyszín:

Margitszigeti   Atlétikai Centrum, Budapest

A Nagyszínpadon Odett, a The Immigrants, Lotfi Begi & Walkó Csaba (Compact Disco special DJ set) valamint a 30Y igyekszik oldalni a feszültséget. A ponthatárok kihirdetését egy jelképes gombnyomással indítják el.

Felkészülés a hallgatói létre

A PONT Ott Parti szakmai programjának középpontjában a leendő hallgatók állnak. A „Töltsd hasznosan és tudatosan a hallgatói éveidet!" mottó keretében két helyszínen kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek, melyek gyakorlati információkkal, hasznos tanácsokkal szolgálnak a felsőoktatásba felvételt nyert jelentkezőknek arról, mit tehetnek már a tanulmányaik megkezdésekor azért, hogy később a megfelelő szakmai tapasztalattal lépjenek ki a munkaerőpiacra.

A beszélgetésben partnerek többek között a Tempus Közalapítvány, a Magyar Ösztöndíj Bizottság, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, az NCSSZI-Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája.

Sporttal a stressz ellen

A látogatók a rendezvény területén található különböző helyszíneken ringbe szállhatnak a POP Futsal EB, vagy a POP Streetball kupákért, illetve kipróbálhatják magukat a tévéből is ismert egy perces vetélkedőkben. Az aktív sport után, pedig felfrissíthetik frizurájukat és sminküket a Felvi Trend szakembereinek segítségéveé.

A POP Futsal EB-re regisztrálhatnak, a POP Streetball kupáért pedig indulhatnak.

Mindezek mellett pedig különböző felsőoktatási intézmények, valamint civil szervezetek és cégek bemutatkozásával, illetve a felvételi jelentkezést érintő tájékoztatással várják a rendezvényre kilátogató fiatalokat.

További információk és a részletes program a www.felvi.hu/pop2012 oldalon érhető el.

Vidéki helyszínek: Pécs, Szeged, Szolnok

0 Tovább

Munkavállalás a mai világban diákként

Nem egyszerű téma.  Még a diákok körében sem. 

Megszületik Benned a hajlandóság, hogy szeretnél munkát vállalni: a pénz szükségessége miatt, a kíváncsiság miatt, vagy csak egyszerűen hasznos időtöltésként.  Megfogalmazódnak a kérdések: milyen gyakran tudsz dolgozni, mennyit szeretnél megkeresni vele, és a legfőbb kérdés, hogy milyen munkát vagy hajlandó elvállalni.

Ha ezekre a kérdésekre tudod a választ, akkor irány az iskolaszövetkezet!

Ott pedig aztán szembesülsz vele, hogy Neked hiába nagy dolog, hogy Te most szeretnél belépni először a munka világába (még ha „kicsiben” is), az iskolaszövetkezet számára egy vagy a sok diák közül, akik regisztrálnak náluk. Ennek ellenére természetesen próbálnak Téged terelgetni a kérdéseikkel, felmérni az igényeidet, és ezt összeegyeztetni az általuk éppen felkínálható munkalehetőségekkel.

 Ez azonban nem egyszerű dolog, a mai világban egyre többen szeretnének munkát vállalni - szerencsére a diákokban is egyre nagyobb a hajlandóság -, így nagy a „verseny” is. Nehéz olyan munkát találni, ami harmonizálja a diákok illetve az iskolaszövetkezet érdekeit, lehetőségeit.

Szervezett keretek között azonban sokkal egyszerűbb és átláthatóbb a „munka világa“, a szövetkezet dolgozói mindenben a segítségedre vannak. Tájékoztatnak a munkavállalás feltételeiről, a munkaszerződés tartalmáról; megismertetnek a jogaiddal illetve a kötelességeiddel; és biztos lehetsz afelől, hogy amennyiben bármi gond érne a munkahelyen vagy igazságtalansággal találkoznál, akkor nyugodtan fordulhatsz hozzájuk bármilyen problémával vagy kéréssel. Ez biztonságot jelent számodra és ez az a háttér, amely sajnos nem adatik meg egy felnőtt munkavállaló esetében. Nekik nehezebb a dolguk, számukra nem biztosított az, hogy „mindent elintéznek helyettük”. Így nekik körülményesebb a munka keresése, a szerződés megkötése, a munkába állás, illetve bármilyen probléma felmerülése esetén sem tisztázott az, hogy kihez tudnak fordulni segítségért.

A diákmunka tehát számos előnnyel kecsegtet, nézzük meg, hogyan is működnek az említett iskolaszövetkezetek.

Diákként számodra előnyt jelenthet, ha előre felkészülsz a munkába állásra, beszerzed az iskolalátogatási igazolásodat (amelynek megléte feltétele a munkakezdésnek), illetve magaddal viszed az iskolaszövetkezetbe a személyes papírjaidat, úgy mint a személyigazolványod, TAJ kártyád, adókártyád, diákigazolványod. Ez nagy segítség az iskolaszövetkezet dolgozóinak, hiszen rögtön minden feltételt biztosítasz számukra, hogy beregisztrálhassanak és munkába is állítsanak amennyiben van megfelelő lehetőség. Fogalmazhatsz egy önéletrajzot is, amelyben leírod tanulmányaid irányultságát, eddigi munkatapasztalataidat – amennyiben vannak. Azonban ha éppen nincs számodra alkalmas munka, akkor sem szabad kétségbe esni, ha folyamatosan érdeklődsz az irodában az aktuális munkalehetőségekről, látni fogják rajtad az akaratot, hogy minél hamarabb kezdj dolgozni, és nagyobb eséllyel állítanak munkába. A mai multimédia-központú világban lehetőség van a kapcsolattartásra e-mail-en illetve - a fiatalok körében igen népszerű – facebook-on keresztül is.

Diák munkavállalóként kénytelen vagy egy kicsit alább adni az igényeidből, és először bevállalni olyan munkákat is, amelyek nem feltétlenül tartoztak az „álom-állásaid” közé. Ha azonban ezt hajlandó vagy vállalni, kitartó vagy és céltudatos, jól dolgozol és ezt folyamatosan bizonyítod is a feletteseidnek, akkor a jövőben ez hamar meg fog térülni. Egyrészt az adott munkahelyre egyre gyakrabban fognak téged név szerint kérni (mert elégedettek a munkáddal és veled szeretnének dolgozni), másrészt az iskolaszövetkezethez beérkezett pozitív visszajelzések alapján gyakrabban fognak Téged keresni más munkalehetőséggel kapcsolatban is. A munkavállalás tehát nem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik, de ha az ember rugalmas, és legfőképp kitartó, akkor rövid időn belül megbízható munkaerőként fognak rá tekinteni.

0 Tovább

diákmunka

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek