Már középiskolásként megismerkedhettek különféle ösztöndíjakkal, (MACIKA, Útravaló), amelyek egyetemi éveitek során kibővülnek és átalakulnak tanulmányi és szociális ösztöndíjakká. Nézzük meg mi a pálya a felsőoktatásban nyújtott támogatásokkal!

Gyakorlott negyedéves egyetemistaként is sokszor azt tapasztalom, hogy nem csak az első évesek, de a felsőbb évfolyamokba járó diákok sincsenek tisztában azzal, hogy kinek, milyen ösztöndíj lehetőségei vannak. Íme, néhány példa az ösztöndíjak tárházából, amely sosem véges, de a felvi.hu internetes ösztöndíjkereső szolgáltatásával akár intézményenként is megtalálhatod a számodra megfelelő ösztöndíjakat. Egy kis „talált pénz” mindig jól jön! Az ösztöndíjaknak két nagy csoportja van: a szociális illetve a tanulmányi ösztöndíjak. Szociális alapon a legtöbb intézményben igényelhetsz szociális támogatást, amelyben megvizsgálják rászorultságodat, és annak mértékében általában 9-20 ezer forint közti ösztöndíjhoz juthatsz havonta. Ugyanilyen alapon igényelhetsz alaptámogatást is, ha első évfolyamos vagy, és előtte nem létesíttettél sehol hallgatói jogviszonyt, akkor a hallgatói normatíva 50%-a ütheti a markod egyszeri alkalommal. Ha a településed/városod önkormányzata csatlakozott a Bursa Hungarica programhoz akkor duplán juthatsz némi pénzhez hisz az önkormányzattól és az oktatási intézménytől is kapsz támogatást. Ez havi 5-25 ezer forint pluszt is jelenthet neked. A juttatások intézményenként változnak.

Tanulmányi ösztöndíjban részesülhetsz államilag finanszírozott hallgatóként, ha eléred az intézmények/ karok által megszabott tanulmányi átlagot az ösztöndíj index alapján. Ez általában 5-50 ezer forint/hó lehet, úgyhogy érdemes jó szakot választani és ott minél jobban tanulni. Ezen kívül, ha nem csak kiemelkedően tanulsz, de közösségi életben is aktív vagy és tudományos tevékenységet folytatsz, idegen nyelvben is minél profibb vagy, akár köztársasági ösztöndíjban is részesülhetsz,amely kb. 30 ezer forintot jelenthet neked. Ha költségtérítéses hallgató vagy érdemes utána járni, hogy az adott egyetemen kaphatsz-e tanulmányi vagy szociális alapon költségtérítés csökkentést, hisz jó pár tízezrest is megspórolhatsz. És ha igazán jól tanulsz arra is akad lehetőség,hogy kérvénnyel átsoroljanak államilag finanszírozott hallgatóvá, amely nagy könnyebbségetjelenthet mind a pénztárcád mind az életviteled szempontjából.

A két nagy csoporton kívül léteznek még gyakornoki ösztöndíj programok és külföldi tanulmányi ösztöndíjak is, érdemes mindkettőt kihasználni, hisz később, ha kiléptek a munka világába nem csak az egyetemen megtanult tudásra lesz szükségetek, de a nyelvtudás és a gyakorlati tapasztalat is elengedhetetlen a 21. században. Ezeken kívül intézményenként, szakonként az egyetemek különböző tanulmányi, közéleti és szociális ösztöndíjakat is ki szoktakírni, érdemes ennek utána járni, hisz ha jól csináljátok, akkor akár saját magatokat is fenn tudjátok tartani ezekből a jutalmakból. Így nem csak dolgozni, de tanulni is megéri, a kettőt kombinálva, pedig igazán sikeresek lehettek!

Varga Martina