Mint tudjuk, manapság a nyelvvizsgának igen nagy értéke van. Igaz, hogy az igazi érték a valós tudás mégis hasznos lehet egy nyelvvizsga bizonyítvány. Szükségünk lehet rá külföldi munkavállashoz vagy tanulmányokhoz, a munkahelyen nyelvi pótlék igényléséért, valamint a felsőoktatási felvételi során plusz pontot jelent, illetve diploma megszerzésének is alapfeltétele a nyelvvizsga megléte.

A nyelvvizsga megszerzése nem egyszerű feladat, sok felkészülést igényel és még ott az a dilemma is, hogy vajon melyik nyelvvizsgára érdemes jelentkezni. Több értékelési szempont is felállítható. Ilyen például az ár, a nemzetközi elfogadás. Ezen értékelési szempontok alapján lássuk, hogy melyek a legnépszerűbb nyelvvizsgák hazánkban, melyik mit nyújt és persze, hogy mennyit is kell érte fizetnünk.

Vegyük először is a korábban egyeduralkodóként működő ORIGÓ nyelvvizsgát. (A legtöbben csak „Rigó-utcai” nyelvvizsgaként 

ismerik.) Ez a típusú nyelvvizsga egy- és kétnyelvű vizsgára is lehetőséget ad. Leginkább a nyelvtani tudásra helyezi a hangsúlyt. Fordítási feladatokat is tartalmaz, ezért ezt a fajta nyelvvizsgát általában azoknak ajánlják, akik az angol és a magyar nyelvvel is jól bánnak. Ezen nehézségek mellett ez az egyik legelismertebb nyelvvizsga típus. Írásbeli és szóbeli nyelvvizsga kompletten és külön-külön is letehető belőle. A sikeres nyelvvizsga követelménye 60%. Az ára egy komplex középfokú nyelvvizsgának 25.900Ft, míg a felsőfokúnak 28.900Ft.

Folytassuk a sort egy másik, akkreditálható vizsgával a TELC-el.  Ez a vizsgafajta egynyelvű és leginkább azoknak kedvez, akik jó a kommunikációs készséggel rendelkeznek, és nem szeretnek fordítani, ugyanis itt nincs fordítási feladat. Különlegessége, hogy a feladatsort ceruzával kell kitölteni, mivel a toll használata kifejezetten tilos. Ezen típusnál csak komplex vizsga tehető, melynek ára  középfok esetén 32.000Ft, felsőfok esetén 35.000FT.

Legyen a következő vizsga a BME nyelvvizsga. Ez egy kétnyelvű típus, amelyet kicsit könnyebbnek tartanak az ORIGÓ-nál, viszont ebben is előfordul nehézségként a fordítási feladat. Leginkább belföldön hasznosítható, így az ára is az előzőnél némiképpen alacsonyabb: középfok esetén 25.900Ft, felsőfok esetén 27.900Ft.

És végül, de nem utolsó sorban szeretném röviden bemutatni a DExam nyelvvizsgát. A Debreceni Egyetem által kifejlesztett államilag elismert nyelvvizsga. A vizsgán életszerű feladatok jelennek meg. 

Leginkább a nyelvtannal szemben a szókincsre helyezi a hangsúlyt. A komplex vizsga esetén, ha csak az írásbeli vagy csak a szóbeli rész sikerült, akkor a nyelvvizsga központ arról is állít ki bizonyítványt. Amelyik rész pedig nem sikerült azt korlátlan számban ismételheti meg a vizsgázó. Ára középfok esetén 20.900Ft, felsőfok esetén 23.900Ft.

Ezek alapján ki-ki dönthet a saját képességei alapján, hogy melyiket típust választaná szívesen. Persze ennél sokkal több lehetőség kínálkozik, ha egy kicsit utána nézünk, biztosan megtaláljuk a számunkra legjobbat.