Október 9-13-ig került megrendezésre Hortobágyon a EUROPARC Konferencia, mely idén párhuzamosan futott a Youth Konferenciával. Így nem csak a rutinos, hanem a fiatal természetvédelmi őrök is ellátogathattak a konferenciáknak otthont adó Hortobágyi Nemzeti Parkba. Az Y-Triász „Ifjú kócsagőr” döntőjének három párosa is ezen a konferencián vett részt az utolsó megmérettetésen, ami alapján 2014. januárban kiválasztjuk majd a „Matula és Tutajos” díj méltó viselőit.

Akiknek két konferencia nem lenne elég,  őket megnyugtatjuk, számos további érdekesség történt. Jelen voltak ugyanis a 30y zenekar tagjai, és sajtótájékoztatón értesítették a nagyérdeműt az Y-Triász Remix CD elkészültéről,  melyről a 41. héten minden nap meghallgathattak egy-egy számot a Petőfi Rádió hallgatói, továbbá.

Márkus Zoltán elnököt arról, hogy vajon mi egy kócsagőr feladata.

No nem csak ez történt, elkísértük az ifjú kócsagőröket daru szinkronizálásra, élveztük a hortobágyi napsütést és a csikósbemutatót, valamint az esti vacsorát is, és persze a bált , melynek hangsúlyos pontja volt Beck Zoli előadásában az „Olyankor” című számuk, és ennek remix változata! Ugyan a nemzetközi közönség nem 100%-osan volt tisztában azzal, miről is szól a dal, ez cseppet sem hátráltatta őket a bulizásban, és abban sem, hogy segítsenek Zolinak énekelni a refrént, mely így inkább egy „Ó Jankó” felkiáltásra hasonlított!