Nem egyszerű téma.  Még a diákok körében sem. 

Megszületik Benned a hajlandóság, hogy szeretnél munkát vállalni: a pénz szükségessége miatt, a kíváncsiság miatt, vagy csak egyszerűen hasznos időtöltésként.  Megfogalmazódnak a kérdések: milyen gyakran tudsz dolgozni, mennyit szeretnél megkeresni vele, és a legfőbb kérdés, hogy milyen munkát vagy hajlandó elvállalni.

Ha ezekre a kérdésekre tudod a választ, akkor irány az iskolaszövetkezet!

Ott pedig aztán szembesülsz vele, hogy Neked hiába nagy dolog, hogy Te most szeretnél belépni először a munka világába (még ha „kicsiben” is), az iskolaszövetkezet számára egy vagy a sok diák közül, akik regisztrálnak náluk. Ennek ellenére természetesen próbálnak Téged terelgetni a kérdéseikkel, felmérni az igényeidet, és ezt összeegyeztetni az általuk éppen felkínálható munkalehetőségekkel.

 Ez azonban nem egyszerű dolog, a mai világban egyre többen szeretnének munkát vállalni - szerencsére a diákokban is egyre nagyobb a hajlandóság -, így nagy a „verseny” is. Nehéz olyan munkát találni, ami harmonizálja a diákok illetve az iskolaszövetkezet érdekeit, lehetőségeit.

Szervezett keretek között azonban sokkal egyszerűbb és átláthatóbb a „munka világa“, a szövetkezet dolgozói mindenben a segítségedre vannak. Tájékoztatnak a munkavállalás feltételeiről, a munkaszerződés tartalmáról; megismertetnek a jogaiddal illetve a kötelességeiddel; és biztos lehetsz afelől, hogy amennyiben bármi gond érne a munkahelyen vagy igazságtalansággal találkoznál, akkor nyugodtan fordulhatsz hozzájuk bármilyen problémával vagy kéréssel. Ez biztonságot jelent számodra és ez az a háttér, amely sajnos nem adatik meg egy felnőtt munkavállaló esetében. Nekik nehezebb a dolguk, számukra nem biztosított az, hogy „mindent elintéznek helyettük”. Így nekik körülményesebb a munka keresése, a szerződés megkötése, a munkába állás, illetve bármilyen probléma felmerülése esetén sem tisztázott az, hogy kihez tudnak fordulni segítségért.

A diákmunka tehát számos előnnyel kecsegtet, nézzük meg, hogyan is működnek az említett iskolaszövetkezetek.

Diákként számodra előnyt jelenthet, ha előre felkészülsz a munkába állásra, beszerzed az iskolalátogatási igazolásodat (amelynek megléte feltétele a munkakezdésnek), illetve magaddal viszed az iskolaszövetkezetbe a személyes papírjaidat, úgy mint a személyigazolványod, TAJ kártyád, adókártyád, diákigazolványod. Ez nagy segítség az iskolaszövetkezet dolgozóinak, hiszen rögtön minden feltételt biztosítasz számukra, hogy beregisztrálhassanak és munkába is állítsanak amennyiben van megfelelő lehetőség. Fogalmazhatsz egy önéletrajzot is, amelyben leírod tanulmányaid irányultságát, eddigi munkatapasztalataidat – amennyiben vannak. Azonban ha éppen nincs számodra alkalmas munka, akkor sem szabad kétségbe esni, ha folyamatosan érdeklődsz az irodában az aktuális munkalehetőségekről, látni fogják rajtad az akaratot, hogy minél hamarabb kezdj dolgozni, és nagyobb eséllyel állítanak munkába. A mai multimédia-központú világban lehetőség van a kapcsolattartásra e-mail-en illetve - a fiatalok körében igen népszerű – facebook-on keresztül is.

Diák munkavállalóként kénytelen vagy egy kicsit alább adni az igényeidből, és először bevállalni olyan munkákat is, amelyek nem feltétlenül tartoztak az „álom-állásaid” közé. Ha azonban ezt hajlandó vagy vállalni, kitartó vagy és céltudatos, jól dolgozol és ezt folyamatosan bizonyítod is a feletteseidnek, akkor a jövőben ez hamar meg fog térülni. Egyrészt az adott munkahelyre egyre gyakrabban fognak téged név szerint kérni (mert elégedettek a munkáddal és veled szeretnének dolgozni), másrészt az iskolaszövetkezethez beérkezett pozitív visszajelzések alapján gyakrabban fognak Téged keresni más munkalehetőséggel kapcsolatban is. A munkavállalás tehát nem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik, de ha az ember rugalmas, és legfőképp kitartó, akkor rövid időn belül megbízható munkaerőként fognak rá tekinteni.