Biztosan tudjátok, hogy a legtöbb diák már tanulmányaik alatt megkezdi a karriertervezést. A Fürge Diák Iskolaszövetkezet nemcsak munkalehetőséget biztosít a fiatalok számára, hanem segít karrierjük első lépcsőfokát megtenni. A Fürge Diák Iskolaszövetkezet vezetői is diákmunkával kezdték karrierjüket úgy, ahogy interjú alanyunk is, aki jelenleg az egyik leghíresebb barkács áruház üzletvezetői székébe küzdötte fel magát.

 

1. Mi késztetett arra, hogy diákként munkát vállalj?

A családom anyagi helyzete nem engedhette meg azt, hogy támogasson a tanulásban ill. az egyéb elképzeléseimben. Amíg a szakmát tanultam és a kötelező gyakorlat (heti 3 nap) mellett volt lehetőségem hétvégén is a szakmámban dolgozni, addig nem jelentett gondot az úgynevezett „zsebpénz”! Mikor elvégeztem a szakmát sikeresen, úgy döntöttem, hogy plusz kettő év alatt megszerzem az érettségit is. Mivel előző munkahelyemen csak fő állásban tudtam volna munkát vállalni, ezért úgy döntöttem, hogy felkeresem a Fürge Diák Iskolaszövetkezetet és megpróbálok a tanulás mellett diákmunkát vállalni.

 

 

 

2. Hogy tudtad összeegyeztetni a tanulást és a munkát?

 

Úgy gondolom, hogy a tanulás mellett nyugodtan be lehet vállalni heti 2-3 napot, amikor el lehet menni, keresni egy kis zsebpénzt. Tanulni lehet késő este vagy korán reggel, de pénzt az esetek nagy részében csak napközben lehet megkeresni.

 

 

3.Milyen munkát végeztél diákként?

Az első diákmunkám telefonkönyvhordás volt egy februári hónapban, melyet az akkori barátnőmmel közösen vállaltunk be. 2010- ben Esztergomban nyitottak egy barkács áruházat, ahol szintén tudtam vállalni diákmunkát (tanulás mellett), árufeltöltőként majd később diákmunka vezetőként.

 

 

4. Hogy lettél annál a cégnél saját főállású dolgozó, ahol előtte diákként dolgoztál?

Miután befejeztem tanulmányaim, nyilván be kellett fejeznem a diákmunka vállalását is. Ezért úgy döntöttem, hogy felkeresem az esztergomi áruház vezetőjét és beadom jelentkezésemet eladói munkakörben.

A cégek, munkáltatók nyilván hamarabb állományba veszik azokat a jelentkezőket, akik ismerik a munkafolyamatok egy részét, vagy már dolgoztak hasonló munkakörben.

Mivel diákként ott dolgoztam, így el tudtam helyezkedni az iskola befejezése után.

 

 

5. Jelenleg milyen munkakörben dolgozol?

Jelenleg üzletvezetői munkakörben dolgozom ennél a barkács áruháznál.

 

 

 

 

6. Hogy jutottál el idáig (ranglétra)?

Ahogy említettem az iskola elvégzése után az esztergomi áruházba jelentkeztem eladói munkakörbe, majd később ugyan ebben az áruházban lettem logisztikai munkatárs.

A későbbiekben kaptam lehetőséget a „feljebb jutáshoz”, mely lehetőséggel éltem és logisztikai osztályvezető helyettesként folytattam utam.

Miután úgy éreztem, hogy ennél többre is képes vagyok, jelentkeztem területvezetőnek szintén az esztergomi áruházon belül, mely munkakörben három osztály, ill. 6-8 ember irányításával foglalkoztam.

Majd ez után szintén kaptam egy új pozícióra lehetőséget miszerint kiemelt területvezető lettem.  Ebben a pozícióban foglalkoztam a területvezetői feladatkörömmel, ill. kaptam lehetőséget, hogy vezethessem, amikor a vezetőség nem tartózkodik az áruházban.

Miután ebben a munkakörben is megfeleltem és átláttam az egész működését szintén új pozícióra, kaptam lehetőséget.

Ez az új pozíció a jelenlegi munkaköröm.

Jelenleg üzletvezetőként dolgozom a komáromi áruházban idén májustól.

 

 7. Mit üzennél a most diákmunka előtt álló fiataloknak?

Kedves jövendőbeli munkavállalók!

Érdemes már diákként belekóstolni a „felnőtt világba” , hisz nagy segítség lesz később az itt szerzett tapasztalat!

A tapasztalatszerzés mellett plusz jövedelemhez is juthattok, ami nagy segítség lehet a tanuláshoz vagy egyéb célkitűzés megszerzéséhez!