Vizsgaidőszak – a valóra vált rémálom. Egyetemi éveidnek az a szakasza, amit évente kétszer megpróbálsz túlélni. Ez persze sikerül, de mit tegyünk, hogy kevésbé legyen terhelő és nyomasztó?

„Rend a lelke mindennek”, halljuk sokszor. Valóban, ha rendszert iktatsz a vizsgaidőszakba, kiszámíthatóbb, mennyi idő áll rendelkezésre a tanulásra. Egyénenként változó, hogy ki mikor tud a leghatékonyabban tanulni, van, aki az éjszakai életmódra esküszik, van, aki reggel korán kel, majd az estéket pihenéssel tölti. Jó, ha ezt ki tudod tapasztalni, neked mikor fog a legjobban az agyad, és ennek megfelelően rendezed be a napjaidat a vizsgaidőszakra. Csinálj napirendet, vesd papírra és tűzd ki a faladra ízléses dekorációval.

A feszített menetrendbe mindenképp iktass be pihenést is, ami nem feltétlenül filmezés vagy internetezés, az egész napos (éjszakás) üldögélés után jót tesz egy kis mozgás. Fuss egy kört a lakótelepen, vidd el sétálni a kutyát, vagy csak kergesd meg a galambokat egy parkban, a lényeg, hogy mozgás közben friss levegőt is szívj. Ha az alvás idejére nem csak szellemileg, hanem testileg is kimerült vagy, kevésbé leszel ideges, jobban alszol, és növelheted a tanulási teljesítményedet.

Ne sanyargasd magad, egyél rendesen, fogyassz sok folyadékot, kiváltképp, ha kávéfüggő vagy. A kávé vízhajtó, ezért fontos a folyadékpótlás.

Helyezd magad kényelembe, találd meg, hol tudsz a legkényelmesebben tanulni, de hagyj lehetőséget a helyzetváltoztatásra is. Biztosítsd a tanulás nyugalmát egy kis előkészülettel. Tarts magadnál ásványvizet vagy teát és némi csipegetni valót. A legjobb, ha gyümölcsöt (is) eszel közben. Felvágva pedig falatonként nassolhatsz, ha elakadsz valahol, ez lendületet adhat.

Tudom, hogy a közösségi oldalak egyben tanulmányi információforrások, de ha napi pár alkalommal nézel csak rá, akkor sem maradsz le semmi fontosról. A zavaró tényezőket próbáld meg kizárni, lekapcsolni.

Ideális esetben egyszerre csak egy vizsgára készülsz, de ez sokszor csak vágyálom. Próbáld meg összehangolni az okulást, ha úgy érzed, az egyik tárggyal ideiglenesen megcsömörlöttél, folytasd egy másikkal, lehet, hogy arra épp fogékonyabb az agyad.

Tedd magadévá a tananyagot! Húzd alá színes tollal a fontos dolgokat, vezess be saját jelölési rendszert, rajzolj ábrákat a jegyzeted szélére, öntapadós papírral egészítsd ki a jegyzeted, írj rá magyarázatot, rövid vázlatot, vagy csak rajzolj egy mosolygós arcot bátorításként.

Siker esetén jutalmazd magad, néha engedélyezz magadnak egy-egy találkozást a barátokkal, amikor nem foglalkozol aktívan a tanulással.

Ha úgy érzed, mindent megtettél, mégsem sikerült elsőre a vizsgád, vagy csak nem látod a vizsgák végét, ne add fel! Vedd számba, mi az, ami még menthető, optimalizálj. Néha az utolsó pillanatban is csodákra képes az ember, és a tanárnak is lehet jó napja. Tedd meg, ami tőled telik, vedd komolyan, de ne éld meg tragédiaként, ha valami nem sikerül. Tekints mindig előre, a jövőn még lehet javítani.

Egy-egy vizsga után fújd ki magad kicsit. Jobb, ha a vizsga után legalább néhány óra pihenőt tartasz a vizsga sikerességétől függetlenül.

Máthé Ágnes Réka