Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szabó Nikoletta (Tatabánya) - fogadd meg! :)

Három éve léptem be először a Fürge Diák Iskolaszövetkezetbe. Nem nagyon tudtam, hogy hogyan is kezdjek bele a nagy nyári munkakeresésbe, így esett erre a választás. Csöngött is a telefonom, az első munkáim mezőgazdasági jellegűek voltak - kukorica címerezés...ismerős valakinek? :)

Ott gyorsan megtanultam, hogy amit a Maráék (témavezető) mondanak az úgy van: ha hosszú ruha kell, akkor hosszú ruha kell. Szóval tanácsolni tudom mindenkinek, hogy nagyon is figyelmesen hallgassátok végig őket. 

Eddig nekem annyira horrorisztikus élményem nem volt még fürgés pályafutásom során, sőt miközben írok rájöttem, hogy szeretek dolgozgatni itt is ott is, egy-egy új élmény vár mindenhol, új diákokat ismerhetek meg, akikkel közösen, izgatottan várjuk a szünetet és a munkaidő végét.

0 Tovább

Tedd próbára magad! - Kosina Ádám (Tatabánya) a diákmunkáról

Munka - Egy szó, amit a legtöbb gyerek/fiatal a lehető legkésőbb akar hallani. Hajnali ébredés, robot egész nap, cserébe a főnök is szívat. De van ennek a fogalomnak egy kellemesebb oldala is. A Diákmunka. Van terved nyárra? Dolgozz kortársaiddal. Hogy miért?

Felelősséget tanulsz, elfoglalod magad és nem utolsó sorban a hétvégi sörre/kólára is lesz pénzed.

Engedjétek meg, hogy az elmúlt évekből megosszak néhány tapasztalatot. Cseresznyeszedés 35 fokban… otthon minden nap gyümölcsleves, színházi kisegítés… Koltai Róbert előre köszön, telefongyártás… na, ebből nem lett új mobil. Sebaj, az álommeló sosem talál meg elsőre. De ha mégis, akkor főnyeremény lesz a tiéd.

Nézzük a munkák jó oldalát: pénztáros… korrepetálás matekból, árufeltöltés… ingyen kondi, szórólapozás… friss levegő egész nap és ez még csak a kezdet. Természetesen a szokásos kliséket sem hagyhatjuk ki a felsorolásból: új emberekkel ismerkedés, szabadidő hasznos eltöltése, kellemes emlékek… hm, nem is hangzik rosszul.

És minden hónapban lesz egy kedvenc napod. Igen, a fizetés reggel, amikor a nap is másképp kel fel. Az emberek kedvesebbek és hirtelen minden elérhetővé válik, meglátod a fényt az alagút végén. Ezért (is) érdemes élni.

Ha a fentiek alapján úgy döntöttél, kipróbálod a munka világát, térj be a hozzád legközelebb eső irodába. Hidd el, nem bánod meg!

0 Tovább

Djuice Mylife

Már minden djuice-os cool cuccokra tehet szert! Itt jutalmat kapsz az életedben elért eredményedért: érettségi, közösségi élet, munkavégzés Nálunk. stb. Iskolaszövetkezetünk és a Telenor Magyarország Zrt. együttműködésében a djuice myLife-ban regisztrált diákok számára Iskolaszövetkezetünk, a nála történő aktivitások után myLife pontokat ad. Igy a Tied lehet akár egy Nintendo WII is! Info: www.djuice.hu/mylife

0 Tovább

Fiatal munkavállalók

 Nap mint nap átnézed a munka ajánlatokat, nem érted, miért van neked - 18 év alattinak kevesebb munkalehetősége? Miért ne tudnád végezni Te is ezeket a feladatokat ugyanúgy, mint pár évvel idősebb diáktársaid?

Nem arról van szó, hogy ki akarunk szúrni Veled, csupán fiatal munkavállaló vagy, akit a törvény fokozottan véd.

Tudd meg pontosan, mit is jelent az állapotod, olvasd el frissen készített szócikkünket a wikipédián: http://hu.wikipedia.org/wiki/Fiatal_munkav%C3%A1llal%C3%B3

0 Tovább

Készüljünk a nyárra!

Mai napig sok problémát vet fel a fiatalok munkavállalása. Továbbra is gyakran előfordulnak olyan esetek, hogy a munka világában szerencsét próbáló diákokat hányan, hányféle módszerrel szedik rá, használják ki. A szóban forgó "munkáltatók" megbüntetése a hatóságok feladata, akik a maguk eszközeikkel és forrásaikkal a legjobb szándékuk és tudásuk szerint teszik a dolgukat. A hírek alapján azonban ez nem elég. A Fürge Diák Iskolaszövetkezet munkatársai úgy érezték ők is tehetnek valamit a helyzet javításáért, hiszen olyan tapasztalattal rendelkeznek, ami csak hasznára válhat azoknak a fiataloknak, akik pénzkeresésre adták.

Mit tudnak tenni a munkát kereső diákok? Milyen eszközeik vannak arra, hogy megkapják járandóságukat? A Fürge Diák összeállította a "diákmunkás 12 pontját", ami segítségére lehet minden munkát vállaló diáknak.

A legfontosabb szabályok, amire érdemes figyelniük a diákoknak:

1. Munkát vállalni 15 éves kortól, iskolai szünetben szülői engedéllyel, 16 éves kortól engedély nélkül és szorgalmi időszakban is lehet. Ha még nem érted el ezt a kort, várj! A gyermekmunkát bünteti legszigorúbban a törvény.

2. Kötelező az írásos munkaszerződés megkötése a munka megkezdése előtt. Ha nem adnak, kérd!

3. A szerződésnek tartalmaznia kell a munkavégzés helyét, a munkakört és a munkabért. Ha ezek nincsenek beírva, tedd szóvá, és ne írd alá, amíg munkaadóid nem pótolták!

4. Bruttó 449 Ft/óra (ez teljes hónapra 78.000 Ft-ot jelent) összeg alatti kifizetés biztosan jogszerűtlen. Ne fogadd el!

5. A munkáltató köteles téged írásban tájékoztatni (amennyiben a szerződésben nem szerepel) a bérfizetés napjáról, a munkaidőről, a munkaköri feladataidról, és egyéb feltételekről. Ha nem kapsz ezekről írásos tájékoztatást, kérd!

6. A munkába állással kapcsolatos összes költség a munkáltatót terheli (orvosi vizsgálat, munkába járás vidékre, stb.). Abban az esetben, ha előre kell pénzt befizetned, legyél sokkal körültekintőbb, gyanakodj! Ha körüljártad, és
úgy döntesz, hogy fizetsz, akkor tudd meg, hogy miért teszed ezt (pl. eszköz, termék vagy ruha, ami a munka végén a tied lesz, tanfolyam, stb.), és legyen írásos nyoma, hogy mennyit és mire fizettél ki!

7. A munkakörbe tartozó feladatokat a munkáltató nem változtathatja meg egyoldalúan. Ha a foglalkoztató beltéri könnyű fizikai munkára vett fel, és arra utasít, hogy kültéren végezz nehéz fizikai munkát, jelezd felé, hogy nem erre alkalmazott!

8. 18 év alatti munkavállaló hetente maximum 40 órát dolgozhat, és nem robotolhat este 22 és reggel 6 óra között. Biztosan szeretnél már fiatalon minél több pénzt keresni, mégis azt javasoljuk, ne siettesd! Tartsd be e szabályokat, és jelezd szüleidnek, ha a munkáltató nem tartja be ezeket a szabályokat!

9. Ha műszakos munkarendben délután, vagy ha elmúltál 18 éves és éjszaka (22-06 óráig) dolgozol, esetleg túlórázol, a szerződésben szereplő béreden felül pótlékok illetnek meg. A pótlékoknak szerepelnie kell az 5. pontban leírt tájékoztatásban. Ha nem szerepel benne, kérdezz rá, és írasd le a munkáltatóval!

10. A munkabérről írásos elszámolást kell kapnod, és ennek tartalmaznia kell, hogyan alakult bruttó béred, abból milyen levonásokat eszközölt a munkaadód, azaz hogyan jött ki a nettó béred. Ha nem kapsz ilyet, kérd!

11. A munkabérből csak olyan összegeket vonhat le a munkáltató, amelyet törvény ír elő (pl. adóelőleg, járulékok), vagy aminek a levonásához a szerződés megkötésekor írásban hozzájárultál. Ha tehát a munka végeztével az étkezésedre, szállásodra, utaztatásodra, vagy bármi másra hivatkozva le akarnak vonni a fizetésedből, és ehhez te nem járultál hozzá írásban, reklamálj, és kérd a teljes összeget!

12. Ne mondj le a jogaidról! Ha a fenti javaslataink szerint jársz el, és a munkáltató visszautasítja kérésed, akkor biztosan jogszabályt sért. Jogorvoslatért ezekben az esetekben az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőséghez, vagy munkaügyi bírósághoz fordulhatsz. És tedd is ezt!
Ha minden munkavállaló ragaszkodna a jogaihoz, nem tudna a munkáltató visszaélni a tudatlansággal vagy a kiszolgáltatottsággal, mert nem lenne kivel megtenni. Tegyél Te is azért, hogy ez megvalósulhasson!

0 Tovább

diákmunka

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek